Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Védett sáv

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2020. november 29. 18:00
Védett sáv
Ennek mi értelme volt?

Tóth Péter

Fotó: Gyulai Hírlap

A koronavírus-járvány kitörése óta számos intézkedést hoztak a világ különböző kormányai, hogy megóvják az embereket: van, ahol teljes a kijárási tilalom, bizonyos üzletekbe csak egyesével mehetnek be az emberek, megint máshol az utcán is kötelező a maszk.

Magyarországon sem volt ez másként, a tavaszi első hullám után nyáron lazultak a szabályok, az őszi esetszám-emelkedés után bizonyos rendelkezéseket újra életbe léptettek, néhányat némileg megváltoztattak, de a lényeg ismét az, hogy megvédjenek minket, megvédjük egymást a fertőzéstől.

Az egyik legtöbb vitát generáló intézkedés tavasszal az idősek vásárlási sávja volt, amelynek értelmében a 65 év felettiek csak egy számukra fenntartott időtartamban mehettek vásárolni.

Sokan bírálták az intézkedést, a piacokat különösen érzékenyeken érintette a sávos megoldás, de tény, hogy az idősekre és a krónikus betegekre jelenti a legnagyobb veszélyt a pandémia, így védhető volt a döntés.

A hét elején bejelentett intézkedés viszont – szépen mondva – érdekes, direktebben fogalmazva meg egyszerűen hülyeség. A jelenleg érvényben lévő szabályok úgy szólnak, hogy a 65 év felettiek hétköznap 9 és 11 óra között, hétvégente 8 és 10 óra között kapnak egy védett sávot, amikor csak ők mehetnek a boltokba, a 65 év alattiak nem.

Itt jön azonban a csavar: a védett korba tartozók nem csupán a kiszabott vásárlási sávban, hanem bármikor elmehetnek a boltokba, így lényegében annyi történt, hogy egy-két órára kitiltják a boltokból a fiatalabbakat, de ezen felül minden mehet tovább, ahogy eddig.

Aki ennek látja értelmét, azt kérem, jelentkezzen, mert nekem bizony meghaladja a képességeimet az értelmezés.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)