Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ősz befizetne

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • PUBLICISZTIKA • 2018. szeptember 23. 18:00
Ősz befizetne
Itt van újra!

Gurzó K. Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Hajnalzokniban jár és rozsdalevélruhát visel, őszbe vegyült hajkoronájára Csipkerózsa fon mohakoszorút. Napkeltekor úgy suhan át az erdőn, olyannyira finoman és lágyan, neszek és fűsistergések nélkül, hogy édes álmából senki se ébredjen fel.

Ilyenkor a napkorong nyomában szárnyal, vágyakozik természetbarátja meleg leheletére. A lehullott makkokat, vadalmákat és szedreket összegyűjti fonott kis kosárkájába, emlékeztetőül arra, hogy az idő megfoghatatlan, nincs se eleje, se vége. A szedés is csak a pillanat műve: az almák, körték, fügék és datolyák sosem lesznek az övéi: mint a pillangók rajzanak szét nyáranyó ajándékkosárkájából a világegyetembe. Vissza oda, ahonnan elindultak. Tesznek egy kört a fák felett a madarakkal, majd tavaszig belealudják magukat a termőföldbe.

Illúzió ez is, állapította meg útban a Türkiz tó felé. Ennek vizében csobban meg reggelente, hogy orcáján felfrissüljön a pír, és illatot lopjon a páfránytörölközőből. Aztán a reggelire is kellett gondolnia. Elment hát a sarokra, az Ágas-bogasba, hogy emberi szóval élve: bevásároljon. Merthogy ingyen adtak itt mindent. Csigatésztát, szarvasgombapörköltet és gesztenyepürét válogatott mára össze magának, őzpapának pedig vett egy feltöltős agancscsomagot. S ha már bement a városba, kifizette a rezsiköltségeit is, merthogy ezt tőlük is kegyetlenül szedték. Nem is értette, miért alakult ez így, hisz a nap, a víz és a szél jószívűségi, kordiális egyezményt kötött velük a kezdetekkor.

A fatörzsbe vájt fémablak elé érve csak legyintett. Nem kívánt már válaszokat és magyarázatokat találni évmilliók meghamisított hagyományaira. Ebben az esztendőben ő már fáradtnak érezte magát erre. Inkább bemutatkozott a behajtónak. Ezt mondta neki: amennyiben kapott egy olyan e-mailt, amelynek a tárgyában az állt, hogy Itt van újra!, abban megtalálja a tartozásaimat. Ősznek hívnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)