Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Öregedő fák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2018. április 01. 18:00
Öregedő fák
Hogy a sokat megélt növények meddig maradhatnak a belváros díszei, kétséges

súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap 

Védett gesztenyefasorának köszönhetően a Béke sugárút Gyula egyik legszebb utcája. Hogy a sokat megélt növények meddig maradhatnak a belváros díszei, kétséges. Az ok prózai: ahogy az emberek, úgy a fák is öregszenek, és egy korhadt fa balesetveszélyessé válhat. 

A februári képviselő-testületi ülésen Zanócz István tűzoltóparancsnok hívta fel a figyelmet arra, hogy előbb-utóbb balesetet okozhatnak az elkorhadt fák, ezért megoldást kell találni a problémára. Mint kiderült, a tűzoltó alezredes azután kezdeményezte a közterületen található idős növények állapotának felmérését, hogy tavaly szélcsendes időben kidőlt egy fa a Béke sugárúton. Az eset ugyanis arra utalt, hogy az egész fasor elöregedett.

De nem csak a Béke sugárúton vannak olyan fák, amelyek koruk miatt gondot okozhatnak, magyarán kidőlhetnek. A várkertben és a Csigakertben is folyamatosan figyelemmel kísérik a növények állapotát. Utóbbiban januárban vágtak ki egy-egy kiszáradt kocsányos tölgyet és vadgesztenyét, valamint egy odús és egy kettéhasadt krisztustövist. A Dürer-fát szerencsére nem kellett eltávolítani, a koros növényt a széthasadt ágak eltávolításával fiatalították vissza. A kivágott fákat természetesen minden alkalommal pótolják, az egykor a kastélykerthez tartozó, kétszáz éves Csigakertben például tizenkét új csemetét telepítettek az elmúlt években.

Bár örök életet a fáknak sem adhatunk, odafigyeléssel és szakszerű ápolással meghosszabbítható a fülesbaglyok és más madarak fészkelőhelyéül szolgáló növények élettartama. Reméljük, a szép, öreg gesztenyefák még jó pár évig megmaradnak a Béke sugárúton.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)