Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Metaverzum

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2021. október 31. 18:00
Metaverzum
Szép új világ

súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Olvasom, hogy a Facebook egy kisebb ország GDP-jét költené a Metaverzum létrehozására. Az még nem állt össze a fejemben, hogyan is fog kinézni a Mark Zuckerberg által megálmodott, fizikai valóságot leutánzó virtuális tér, de abban biztos vagyok, hogy igaza van a vészharangot kongatóknak: ha elkészül, sokakat teljesen beszippant majd.

Az amerikai milliárdos azt tervezi, hogy öt éven belül háromdimenzióssá formálja a közösségi médiát, és egymásba fonódó szolgáltatásain keresztül létrehozza a „megtestesült internetet”. Zuckerberg szerint a Metaverzum lesz az a tér, ahol nemcsak fogyasztjuk, hanem az avatarunk által át is éljük a tartalmakat.

Egyesek szerint a Facebook-alapító azért ötlötte ki a nagyívű terveket, mert egyre kevésbé tudja megszólítani a fiatalabb korosztályokat. A cél tehát a profitnövelés, nem véletlen, hogy a nagy techcégek máris komoly pénzeket fektettek a kriptovalutára épülő, 3D-s, virtuális platformokba. Szakemberek a tervek hallatán arra hívják fel a figyelmet, hogy a virtuális világba való menekülés teljesen átírhatja a társas érintkezés formáit. Vajon milyen lesz az életünk, ha kizárólag virtuálisan járunk majd koncertre, randira, színházba? – merülhet fel sokakban a kérdés.

Egyetértek azokkal, akik nem fogadják kitörő lelkesedéssel a Facebook-vezér elképzeléseit. Jó néhányan már most is buborékban élnek, és a gyerekeket is egyre inkább beszippantja a virtuális tér. Örülnék, ha nem valósulna meg Zuckerberg szép új világa.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)