Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Privát édenkert

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2022. május 22. 18:00
Privát édenkert
Egy letűnt kor

Súr Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Meg lehet-e enni a befőzni való paradicsomot, ki kell-e venni a műanyag cserépből a palántát ültetés előtt – sorolta a minap egy piaci árus azokat a kérdéseket, amelyeket a vásárlók tesznek fel neki.

Úgy tűnik, vidék ide vagy oda, egyre kevesebben értenek a kertműveléshez, a töredékét sem birtokoljuk annak a tudásnak, ami a korábbi generációknak a kisujjában volt. Pedig nem is olyan régen, a rendszerváltás környékén még jóformán mindenkinek volt hobbikertje.

Ahogy sokan mások, hétvégenként mi is felkerekedtünk, bepakoltuk a Wartburgba a kapát, kaszát, és kipöfögtünk az Eleki útra. Privát édenkert: szilva, barack, meggy, naspolya és cseresznye; zeller, petrezselyem és répa, borsó és zöldbab, málna, ribizli és pöszméte. Zöldellt, zümmögött, kelepelt a Paradicsom.

Kalákában dolgozott a család, volt, aki gyümölcsöt szedett, volt, aki kapált. Kaszálni csak apukámnak lehetett, a kasza a veszélyes szerszámok közé tartozott. Gyerekként általában untuk a dolgot, a kerti munkát, előfordult, hogy megdobáltuk egymást a cefrébe szánt szilvával, vagy gyümölcsszüret helyett a szomszéd kecskéivel voltunk elfoglalva. A pupillájuk fekete csík, feltámaszkodtak a kerítésre, hogy zöldet kuncsorogjanak.

Miután eladtuk a kertet, a földdel vált egyenlővé, és a többi kert is a környékén. A hobbigazdálkodás kiment a divatból.

Jó lett volna valamit megőrizni az eltűnt Paradicsomokból, ha másért nem is, hogy ne kérdezzünk sületlenségeket az árusoktól.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)