Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Játékos

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2017. december 17. 18:00
Játékos
Politikus ne játsszon!

tóth péter

Fotó: Gyulai Hírlap

A francia Quantic Dream nevű videojáték-fejlesztő stúdió számos olyan játékot tett már le az asztalra, amely hatalmas sikert aratott: ott volt a Fahrenheit, a Heavy Rain vagy éppen a Beyond: Two Souls. Témáikban ugyan eltérőek voltak, de közös volt a filmszerű felépítés, a komoly történet és a játékosok nehéz, morális döntések elé állítása. Nem lesz ez másképp a Detroit: Become Human című alkotásban sem, feltéve, ha sikerült kiadni.

A botrány a játék egyik első előzetese miatt robbant ki: a történet a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol egy Kara nevű android kerül egy csonka családhoz – apához és lányához – hogy vezesse a háztartást. A férfi tárgyként bánik az újdonsült „családtaggal”, ahogy lányával sem felhőtlen a viszonya, de egy este elszabadul a pokol: az apa annyira megveri gyermekét, hogy az belehal a sérülésekbe. A történetnek ez csak egy lehetséges kimenetele, hiszen a játékos döntésein múlik minden, így többek között az is, hogy hogyan alakulnak a dolgok.

Az előzetes megjelenése után David Collins, a brit parlament kultúráért, médiáért és sportért felelős bizottságának az elnöke, valamint Esther Rantzen, a brit lelkisegély-szolgálat alapítója is szót emelt a játék ellen, mert szerintük nincs helye az erőszaknak egy játékban, nem szabad elbagatellizálni és a szórakoztatás részévé tenni.

A játék megálmodója természetesen kiemelte, hogy szó sincs ilyesmiről, de szeretné elérni, hogy a játékokra is úgy tekintsenek, mint egy filmre vagy könyvre. Véleményem szerint a képmutatás legfelső foka lenne, ha emiatt betiltanának egy játékot. A családon belüli erőszak – bármilyen borzasztó is – az életünk része, tenni pedig úgy tehetünk ellene, ha felhívjuk rá a figyelmet.

Ami pedig a játékipart illeti: a legjobb lenne, ha a szemellenzős emberek nem szólnának bele egy-egy program fejlesztésébe, hanem rábíznák a dolgot a haladó gondolkodású emberekre.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)