Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szőrözés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2017. október 22. 18:00
Szőrözés
A svéd fotós lába kiverte a biztosítékot
____Eredeti-se.jpg

Súr Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Azt hinné az ember, hogy elbulvárosodott Facebook-világunkban nem létezik olyasmi, ami kiveri a biztosítékot. Pedig van. A szőrős női láb.

A borotválatlan végtagok egy svéd fotóshoz, Arvida Byströmhöz tartoznak, aki nemrégiben modellként szerepelt az Adidas Icons of Tomorrow című kampányában. A fiatal művész rózsaszín zokniban és fehér ruhában reklámozta a cég egyik cipőjét. Mivel soha nem szőrteleníti a lábát, a videón is úgy jelent meg, ahogy a mindennapokban: bozontosan. Miután napvilágot láttak a felvételek, a lány rengeteg fenyegető kommentet kapott, az egyikben azt írták, jól meg kellene erőszakolni.

Hogy ízlésesnek tartjuk-e a szőrös női lábat, erősen kor- és kultúrafüggő. Az 1950-es évek Magyarországán például nemhogy borotvát, de hónaljstiftet se használtak a nők, a férfiak meg legfeljebb cukros vízzel lőtték be a sérójukat. A helyzet a hetvenes években sem változott sokat, Maria Schneider méretes fanszőrzetét látva vélhetően egyetlen férfi sem kapott ijedtében a szívéhez.

Feminizmus ide vagy oda, egy olyan korban, amikor a férfiak egy része is előszeretettel gyantáztat, valóban szokatlan, mi több enyhén viszolyogtató Byström sűrű szőrrel borított lába. A látványt kritizálni – kulturáltan – lehet, a névtelenség mögé bújva erőszakkal fenyegetőzni azonban alpári dolog.

A svéd fotós előítéleteket döntögető, egyben polgárpukkasztó gesztusa esztétikusnak nem nevezhető, őszintének azonban igen. Ha innen nézzük, kijelenthetjük, bátor dolog volt szőrös női lábbal belépni a Facetune által agyonretusált cybertérbe, ahol mindig mindenki – a létező vagy nem létező – legjobb és legszebb oldalát akarja megmutatni.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)