Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cékla

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. szeptember 10. 10:00
A cékla
Elősegíti a szervezet méregtelenítési folyamatait
____Eredeti-cekla.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: Healtheatingfood.com

Szervezetünkben a nap 24 órájában folyamatosan keletkeznek szabadgyökök a kémiai folyamatok során. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek számos létfontosságú anyaggal reakcióba lépve súlyosan károsíthatják a sejtek szerkezetét és funkcióit. Ezt oxidatív stressznek nevezzük. A szervezetünk bizonyos mértékig képes védekezni ezen káros hatások ellen. Ezt a védekező munkát segíti, ha a táplálékkal sok antioxidáns hatású anyagot fogyasztunk. Az antioxidáns védelem sok összetevőből áll, például A-,C-, E-, K-vitamin, béta-karotin, szelén, réz, cink, fenolok, flavonoidok. Ezekhez lehetőség szerint természetes forrásokból, azaz az ételeinkből jussunk hozzá.

Tápanyagai révén a cékla nagyon jó antioxidánshatású. Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a cékla a legkedveltebb gyógyító növény" a zöldségek között. Élelmi rostjai főleg vízben oldódó rostokból állnak, melyek elősegítik a jó bélműködést. Vitaminjai közül kiemelendő a B2-, a B1-, a C-vitamin, valamint tartalmaz biotint és folsavat is. Kisebb mennyiségben A- és E-vitamin is van benne. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumban és magnéziumban gazdag, de említésre méltó nátrium-, kalcium-, cink-, vas-, mangán- és szeléntartalma is. Vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal javul a vér oxigénfelvevő-képessége. Serkenti a máj, az epehólyag és a vese működését, így elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén. Növeli állóképességünket, javítja immunrendszerünket.

A népi gyógyászatban a bőr gyulladásai, bőrkiütések, mitesszerek, pattanások és a hajas fejbőrre korpásodás ellen is használták.

A céklából nemcsak savanyúságot készíthetünk, hanem sok más ételt is, például turmixot, levest, salátákat, töltött céklát és főzeléket, és a következő ételeket is.

 

Céklakrém

Hozzávalók (6 adag):

1 közepes db cékla

15 dkg fetasajt

1 kis fej vöröshagyma

2 dl tejföl vagy joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál köménymag

 

Elkészítés:

A céklát puhára főzzük, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük. A fetát villával összenyomjuk, és a tejföllel összekeverjük. A hagymát lereszeljük, és a céklához adjuk. A céklát a fetás joghurttal összekeverjük, és köménnyel fűszerezzük.

 

Energia:  1077 kcal

Fehérje:    49 g

Zsír:       79 g

Szénhidrát: 37 g

 

Céklás burgonyasaláta

Hozzávalók (4 adag):

30 dkg cékla

30 dkg burgonya

1 kis fej lila hagyma

1.5 dl tartármártás

bors

 

Elkészítés:

A céklát és a burgonyát külön-külön puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A hagymát is felkarikázzuk. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Behűtve, kicsit pihentetve a legfinomabb.

 

Energia:  1300 kcal

Fehérje:   12  g

Zsír:       90 g

Szénhidrát: 91 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)