A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. Így a legkorábban betakarított halványzöldtől, az élénkzöldön és a sötétlilán át, a teljesen érett feketéig tart az olívák színskálája. Az olívabogyó gazdag zsírokban. Ezek 1/3 részben a szervezet számára fontos esszenciális (többszörösen telítetlen) zsírsavakat tartalmaznak. A linolsav, linolénsav és arachidonsav gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert. Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin pedig erősítik az immunrendszert, felveszik a harcot a szabadgyökökkel, így megakadályozzák a rák kialakulását, a korai öregedést és más krónikus állapotok kialakulását. Ezenkívül a D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba, az A-vitamin a szem megfelelő működésére és a bőr egészségére is pozitív hatással van.
Az olívabogyóban lévő fitovegyületek és a héjában található maslin sav bizonyítottan képes beindítani a sejthalált a tumor sejtekben. Az olajbogyót nyersen és főzve is használhatjuk ételeinkhez. Köretekhez, salátákhoz, de salátaöntetekhez is kiváló.
Olívás-gombás karfiolsaláta
Hozzávalók (4 adag):
- 20 dkg gomba
- 1 db citromból nyert citromlé
- 50 dkg karfiol
- 4 db paradicsom
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 10 dkg magozott olajbogyó
- só
Az öntethez:
- 4,5 teáskanál olívaolaj
- 3 kávéskanál balzsamecet
- 1 fél citromból nyert citromlé
- fehér bors
- só
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük és gőzben puhára pároljuk. (Egy lábasba kevés, 2-3 dl, sós vizet teszünk és lefedve ebben pároljuk puhára.) A paradicsomot felszeleteljük, a gombát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. Fél liter vizet forralunk, beleöntjük egy citromnak a levét és a gombaszeleteket leforrázzuk vele. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Egy tálban összekeverjük a paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet, az olívabogyót, a karfiolt és a gombát. Az öntethez az olívaolajat, az ecetet, fél citrom levét elkeverjük. Sóval és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Ezt öntjük a zöldségekre. Hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk.
- Energia: 472 kcal
- Fehérje: 15,8g
- Zsír: 31,4 g
- Szénhidrát: 45,4
Egészségünkre!