Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Galbács Mihály közleménye volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. április 25. 15:15
Galbács Mihály közleménye volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület április 25-i ülésén az útburkolati jelek is szóba kerültek

a gyulai képviselő-testület április 25-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület április 25-i ülése a városháza dísztermében. A grémium útburkolati jelekről, Romániából érkező tolvajokról és egy kollégiumról is tanácskozott, Galbács Mihály közleményére pedig többen is közleménnyel válaszoltak.

Az első felszólaló Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki elmondta, többen is megkeresték a Dobos István utcával kapcsolatban, amely a Petik Ambrus utcától a Leiningen utcáig egyirányú. A kerékpárosok a járdán vagy az úttesten, a menetiránnyal szemben közlekedik. Véleménye szerint az utca elég széles ahhoz, hogy a biciklisek számára kétirányúvá tegyék.

Domokos Ádám, a mérnöki osztály vezetőjének válaszából kiderült, már a tavalyi év során bejárták a helyszínt, amely során megállapították, hogy valóban alkalmas az úttest arra, hogy kétirányúsítsák a kerékpárosok számára. Ehhez ki kell cserélni a táblákat, a forgalmi rend változását a testületnek kell jóváhagynia, valamint forrást kell keresni a szükséges munkálatok elvégzéséhez.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) két témát vitt a grémium elé. Elsőként elmondta, hogy városszerte több helyen is, a stoptáblákhoz tartozó útburkolati felfestések rossz helyre vannak felfestve, az autósoknak jóval a kereszteződés előtt kell megállniuk, így nem látják be biztonságosan a keresztező utat. Arra volt kíváncsi, hogy lehetne-e ezeken javítani.

A képviselő beszélt a Don Bosco Kollégiumról is, amelynek bejárata jó ideje romos állapotban van, ezért kérte, hogy szólítsák fel a tulajdonost az állapot megszüntetésére.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester kiemelte: a mérnöki osztály és a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. bejárást fognak tartani az útburkolati jelek miatt.

A kollégium kérdésére Béres István főépítész válaszolt, amelyből kiderült: az országosan védett műemléki épület a szalézi rend tulajdonában van, akik korábban már megkeresték egy felújítás miatt a gyulai önkormányzatot. A munkálatokhoz szakértői vélemények szükségesek, ezeket elkészítették, hamarosan a tervezés is megkezdődik. Az állagmegóvás miatt felvették a tulajdonossal a kapcsolatot.

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A következő interpelláló Kiss Tamásné (Fidesz) volt, akit többen megkerestek a Paradicsomban élők közül azzal a problémával, hogy napi szinten többen járnak át Romániából kerékpárral, akik felforgatják a kukákat, valamint lopnak is, a napokban is eltulajdonították egy ott lakó nő táskáját.

Hozzátette: a lakó a rendőri intézkedéssel sem volt megelégedve, kérte, hogy ezt is vizsgálják felül.

Görgényi Ernő kiemelte: a lakossági levelet továbbították a rendőrségnek, Bede Sándor, a Gyulai Rendőrkapitányság vezetője pedig arra reagálva úgy fogalmazott, saját hatáskörében fogja vizsgálni a panaszt, amely a rendőri intézkedésre vonatkozott.

Mint mondta, a személyek mozgását az Európai Unión belül nem lehet korlátozni, azt pedig előre nyilván nem lehet tudni, hogy az adott személy milyen szándékkal érkezik az országba.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss Szabolcs (Fidesz) szintén lakossági kérést tolmácsolt a grémiumnak. Többen szeretnék, ha a Halász sorról kifelé, az Akácos utca irányába, illetve a Galamb utcáról az Eminescu utca felé felszerelnének egy-egy forgalmi tükröt, mert a szakaszok nehezen beláthatók. Domokos Ádám elmondta, felmérték a helyszíneket, mindkét helyen kihelyezhetők a tükrök.

A következő felszólaló Galbács Mihály (Mindenki Magyarország Mozgalom) volt, aki négy kérdést hozott az ülésre. Elsőként elmondta, ezen a héten eljuttatott egy közleményt a Gyulai Hírlaphoz, de az nem jelent meg, mivel a lapzárta után érkezett be a szerkesztőségbe, ezért az ülésen ismertette a tartalmát.

A közleményben leírta, nemrégiben nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Görgényi Ernő és egykori frakciótársa, Torma Béla beszélgetnek, az elhangzottak pedig törvény- és jogszabálysértések sorát vetik fel. A képviselő úgy fogalmazott, a beszélgetés során a polgármester megfenyegette Torma Bélát, hogy elveszítheti a munkahelyét, valamint a postai szabályok megsértését várta el tőle. Galbács Mihály szerint a városvezetőnek nincs helye a közéletben és le kell mondania.

Hozzátette: Torma Bélát utólag belekeverték egy büntetőügybe, a 2019-es önkormányzati választásokon pedig a Fidesz helyi szervezete mindent megtett, hogy a Gyulai Városbarátok Körének jelöltje, Vigné Fábián Diána legyen a győztes abban a körzetben, ahol Torma Béla is indult. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy Görgényi Ernő követett-e el bűncselekményt és lemond-e.

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A következő kérdése arra vonatkozott, hogy a Gyulai Hírlap munkatársai miért nem vettek részt Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének fürdővárosi rendezvényén. Elmondta azt is, hogy – állítása szerint – diákok keresték meg az Implom József általános iskola előtti buszmegállóban látható választási plakát miatt.

Utolsó kérdésében arról érdeklődött, hogy hol lehet Gyulán leadni egy elhullott szarvasmarhát, illetve arról is, hogy hol van a városban vágóhíd.

Molnár Csaba, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, elhullott, beteg állatot vágóhídra nem lehet vinni, azokat a gyepmesteri telepre kell szállítani, amely a Kétegyházi úton található.

A plakát témájában Görgényi Ernő válaszolt, aki felszólította Galbács Mihályt, hogy ne vonjon be gyermekeket a kampányba. Megjegyezte, hogy a hirdetés helye és tartalma is teljes mértékben legális.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Magyar Péter rendezvénye kapcsán Mocsár-Pörjés József, a Gyulai Hírlap főszerkesztője elmondta: a szerkesztőség munkatársai csak olyan rendezvényen vesznek részt, ahová meghívást kapnak.

A felolvasott közleményről a polgármester kérdésére Galbács Mihály azt állította, hogy ő maga írta, de a Word szövegszerkesztő program rögzíti, hogy ki készítette a dokumentumot, amely alapján egyértelmű, hogy a szöveget Bod Tamás egykori önkormányzati képviselő írta.

Az elhangzottakra elsőként Vigné Fábián Diána reagált, aki aláhúzta: Galbács Mihály szánalmas és kicsinyes kampányt folytat. Kifejtette: Torma Béla bizalomvesztése nem öt évvel ezelőtt kezdődött, már a 2014-es önkormányzati választáson is érezni lehetett a gyengülését. A 2019-es választás előtt sokan biztatták, hogy induljon el újra, ekkor már kampányolt is, lakossági fórumokat szervezett, folyamatos párbeszédet folytatott a körzetben lakókkal. Azon a választáson 496 szavazatot kapott, míg Torma Béla 275-öt.

Kiemelte: a Városbarátok képviselőjeként civilként dolgozott a testületben. Azt javasolta Galbács Mihálynak, hogy induljon el a választáson és az emberek majd döntést hoznak.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly visszautasította a vádat, hogy „fideszesek” lennének, a Városbarátok már 2002 óta dolgoznak folyamatosan a grémiumban, 2006 óta kettő, 2019 óta három képviselővel. Mint mondta, a támogatottságuk annak köszönhető, hogy dolgoznak, kezdeményeznek, valamint a város érdekei szerint szavaznak minden kérdésben, civil szervezetként mindenki a partnerük, akik Gyuláért dolgoznak.

Hangsúlyozta: a grémiumban és azon kívül vannak olyan politikai szélhámosok, akik csak azt látják, hogy útban vannak, ezért támadják őket nemtelen módszerekkel, holott a jelöltjeik, korábban és most is, szakmájukban elismert, sokak által szeretett gyulai polgárok.

Görgényi Ernő kifejtette: Galbács Mihályt az előző választási kampány alatt elkövetett hasonló rágalmazásai miatt már jogerősen elítélte a bíróság, a gyulai futball klub elnökeként elkövetett cselekményei miatt pedig szintén a bíróság előtt kell elszámolnia, hiszen nagyobb értékre elkövetett sikkasztással, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és okirathamisítással vádolja ugyanebben Torma Béla másodrendű vádlott, rá vagyonelkobzást is kért az ügyészség.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az egykori képviselő erőnléti edzőként volt bejelentve a focicsapathoz, de valós munkát nem végzett, ezt a történetet próbálja Galbács úgy beállítani, hogy a polgármester „belekeverte” a sógorát az ügybe. Mint mondta, közte és Torma Béla között volt egy feszült vita, amelyet utóbbi illegálisan rögzített.

Az első három kérdésre érkezett válaszokat Galbács Mihály nem fogadta el, így azokról a grémiumnak kellett dönteni, akik 12 igen és 1 nem szavazattal elfogadták azokat.

Az ülés utolsó felszólalója Ökrös István (Fidesz) volt, aki az buszpályaudvaron található éjjel-nappali üzlet mögötti parkolóról interpellált, ahol az esőzések után megáll a víz. Görgényi Ernő megígérte, megvizsgálják, hogy üzemeltetési probléma áll fenn, esetleg a vízelvezetés hibásodott meg a területen.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)