Az éretlen, savanykás szemek megkövetelik a hőkezelést így ezeket leginkább mártásokhoz, töltelékekhez, köretekhez használjuk. Az érett, édes szemek nyersen is finomak. Az egres A-, C- és D-vitaminban gazdag, de tartalmaz niacint, káliumot, kalciumot, foszfort is. Kedvező hatással van a szívre, erekre, májra és a vesére is. Pektintartalma segíti az egészséges bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet is.
Egrespite
Hozzávalók
A tésztához:
- 3 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 2 db tojássárgája
- 3 dl 20%-os tejföl
- 18 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 50 dkg egres
- 2 db alma
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 1 evőkanál cukor
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet, cukrot, sütőport összekavarjuk, azután beledolgozzuk a tojást, majd a tejfölt, végül a darabokra vágott margarint is. (A tészta 2 adag pitéhez elég, úgyhogy felezzük a tésztát, és az egyik felét a mélyhűtőbe rakjuk (egy hónapig is eláll). A másik adag tésztát kilisztezett edényben a hűtőben pihentetjük, minimum egy órát, de akár egész éjszakára is betehetjük. Az egrest leturmixoljuk, a megmosott, meghámozott almákat ráreszeljük, egy fél citrom levével és cukorral felforraljuk. 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve, fahéjjal és cukorral ízlés szerint elkeverjük. Fontos kóstolni, mert az egres fanyarsága miatt sok cukor kell bele!! A pitetésztából lecsippentünk egy keveset, és félretesszük a végére a csíkozáshoz. Kivajazott, kilisztezett tortaformába lapogatjuk a tésztát, majd elősütjük, amíg egy kis színt nem kap. Elegyengetjük benne a masszánkat, majd a tetejét a tésztacsíkokkal díszítjük. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a tésztacsíkok szép aranybarna színt kapnak. Porcukorral meghintve tálaljuk.
- Energia: 4998 kcal
- Fehérje: 65,9 g
- Zsír: 221,9 g
- Szénhidrát: 704,8 g
Egészségünkre!