A nektarinban kiemelkedően magas a C- és B-vitamin mennyisége. A C-vitamin serkenti az immunrendszert, így segít a fertőzések legyőzésében. Magas niacin-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet. Vérnyomáscsökkentő és gyulladás csökkentő hatása is bizonyított. Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidáns hatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatású székrekedés esetén. Leggyakrabban frissen fogyasztjuk, de lekvár, befőtt és sütemény is készíthető belőle.
Karaj nektarinnal
Hozzávalók:
- 1 kg sertés karaj
- 5 db nektarin
- só, bors ízlés szerint
- 20 dkg sajt
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoljuk és sóval, borssal ízesítve kisütjük. A már megsült karajszeleteket egy hőálló tálba tesszük. Ráhelyezzük a barackszeletek és a tetejére reszelt sajtot szórunk. Kb. 15 percig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.
- Energia: 2614 kcal
- Fehérje: 267 g
- Zsír: 141,5 g
- Szénhidrát: 61,1 g
Egészségükre!