Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti a vérben az összkoleszterin, és növeli a jótékony hatású HDL szintet. A padlizsán C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium, foszfor, magnézium és kalciumforrás. A padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Rostjai kíméletesen tartják fenn az egészséges bélműködést.
Padlizsán fasírt
Hozzávalók (4adag):
- 35 dkg padlizsán
- 2 db tojásfehérje
- 3 dkg parmezán sajt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
- ½ dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Lesózzuk, 20 percet állni hagyjuk, majd leöblítjük és leszárítjuk. Serpenyőbe tesszük, és pici vízzel, valamint a fél dl vörösborral puhára pároljuk. Ha kész, villával pépesítjük. Ezután hozzákeverjük a fűszereket, a tojásfehérjét, és a reszelt parmezánt, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Maradék zsemlemorzsába forgatjuk, olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép színt nem kap.
- Energia: 350 kcal
- Fehérje: 9,6 g
- Zsír: 8,7 g
- Szénhidrát: 34,9 g
Egészségükre!