A főzőtök májserkentő hatású, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is. C- és A-vitamin tartalmának köszönheti gyulladást gátló hatását. Rostanyagai a bélműködést optimalizálják, így segítik a szervezetet a méregtelenítésben. Sokféle ételt készíthetünk tökből: lehet rántani, tölteni, rakott ételként. A zsenge tököt rántani is lehet, vagy a lecsót is dúsíthatjuk vele. Sütemény tölteléknek is felhasználhatjuk.
Tökfasírt
Hozzávalók (4 adag):
- 1 kg spárgatök
- 3 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- só
- bors
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, magházát kiszedjük. Lereszeljük, besózzuk, és állni hagyjuk fél órát, majd kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojást, sót, őrölt borsot és összekeverjük. (Ha nem formázható a massza, zsemlemorzsát adagolunk hozzá kis adagokban addig, amíg már jól formázható lesz.) Ekkor a masszából kis pogácsákat formálunk, és a forró olajban kisütjük.
- Energia: 2138 kcal
- Fehérje: 30,7 g
- Zsír: 184,2 g
- Szénhidrát: 98,6 g
Sajtos rakott tök
Hozzávalók (4 adag):
- 1 db zsenge tök
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg mozzarella sajt
- 2 db tojás
- 150 g tejföl
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 csokor kapor
- só
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés
A tököt meghámozzuk, 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre. Egy jénai tálat olajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a vékony karikákra vágott hagymát szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a rakottasra, hogy mindenhova jusson. A tetejére újabb réteg tököt teszünk, meghintjük zsemlemorzsával. A tetejére kevés olajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük (nem kell lefedni.) Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még pár percre, míg szépen megpirul. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
- Energia: 1669 kcal
- Fehérje: 79,2 g
- Zsír: 116,4 g
- Szénhidrát: 86 g
Egészségükre!