Hasznos növényi rostokat és értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Jelentős A-, B1-, B2- és C-vitamin- és niacintartalma. A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, és antioxidánstartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
Kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén is van benne.
Étkezési célra csak a meghúsosodott levélnyele alkalmas. A levelét ne együk meg, mert nagy mennyiségben fogyasztva, magas oxálsavtartalma miatt, mérgező is lehet.
Gyümölcshöz hasonlóan kompótnak, lekvárnak, szörpnek, ivólének, sőt bornak is használják. Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Le is fagyaszthatjuk, így nemcsak a szezonjában fogyaszthatjuk.
Rebarbarás muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 közepes szár rebarbara
- 1 kis doboz joghurt
- 1 dl olaj
- 2 db tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A rebarbarát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, mindkét végét levágjuk. Vékonyan eltávolítjuk a külső héját. Egy nagy keverőtálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. Egy másik edényben felhabosítjuk a tejfölt, a tojást, az olajat, a vaníliát, a cukrot, majd beleforgatjuk a lisztes elegyet. Végül óvatosan hozzákeverjük a rebarbarát. Egy muffinsütőt kibélelünk papírokkal, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 20 percig sütjük (tűpróba!).
- Energia: 2694 kcal
- Fehérje: 40,8 g
- Zsír: 117,8 g
- Szénhidrát: 356,4 g
Egészségükre!