Sűrítés nélküli főzelékek
Az angolos „főzelék” esetében az alapanyagot sós vízben főzzük, vagy gőzöljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, vagy fűszervaj darabkákat szeletelünk rá. A franciás „főzelék” esetében az alapanyagot vajon pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezzük. A lengyeles „főzelék” esetében a sós vízben főtt vagy gőzölt alapanyagot vajban aranysárgára pirított zsemlemorzsával szórjuk meg. A brüsszeli főzelék esetében metéltre vagy kockára vágott angolszalonnát piros ropogósra sütjük, tálaláskor a főtt vagy gőzölt alapanyaghoz keverjük, tetejét reszelt sajttal hintjük meg.
Csőben sült „főzelékek”
A fentiek valamelyikének további sütésével készül: alapanyagot mártással leöntik, sajttal meghintve, forró sütőben (csőben) megpirítják. A csőben sült ételt azonnal tálaljuk, mert hosszabb állás után nem csak kihűl, hanem látványából is veszít, „összeesik” az étel.
Nekem a csőbensültek a kedvenceim. Sokféle zöldségből elkészülhet.
Csőben sült karfiol
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 evőkanál vaj
- 4 evőkanál liszt
- 15 dkg trappistasajt
- só ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben, vagy gőzben (így több vitamin marad benne) megfőzzük, leszűrjük és kivajazott jénai tálba halmozzuk. Gratin mártással leöntve megszórjuk a maradék sajttal és forró sütőben pirosra sütjük. Forró sütőben aranybarnára sütjük. Sült hús mellé kínáljuk. Gratin mártás: a vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva és langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájával és a tejföllel, a reszelt sajt felével. Sóval, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával.
- Energia: 1364 kcal
- Fehérje: 76,8 g
- Zsír: 74,6 g
- Szénhidrát: 87,2 g
Egészségükre!