Nagy mennyiségű B-vitamin (B1, B2, B6) és E-vitamin található benne, valamint kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén, cink és rost. Könnyen emészthető, magas rosttartalma tisztítja a beleket, javítja a vérkeringést és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Magas rosttartalmánál fogva már kis mennyiségben is csillapítja az éhségérzetet. A tönkölybúzában lévő vitaminok és ásványi anyagok lassítják az öregedési folyamatokat, rugalmassá teszik a test szöveteit, javítják a teljesítőképességet. Jó hatással van a fejfájásra, s más idegrendszeri problémákra. Erősíti az immunrendszert.
A búza nemesített, génmanipulált változatai egyre többeknél okoznak allergiát. A búzával ellentétben a tönkölyallergia előfordulása igen csekély. Lisztérzékenyek azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént. Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű péksütemények, kelt tészták, kenyerek süthetők, amelyek hosszabban eltarthatók, mint a többi kenyérgabonából készültek. A szemes tönkölybúza is jó alapanyag, akár müzlibe is keverhetjük, de rizs helyett köretként is fogyasztható.
Palacsinta
Hozzávalók (20-25db):
- 30 dkg tönkölyliszt
- 6 dl tej
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- izlés szerint só
- izlés szerint édesítő
A tojásokat felverjük, felváltva adagolva belekeverjük a lisztet és a tejet, majd az olajat is. Sózzuk, édesítjük. Felforrósított palacsintasütőben a szokott módon kisütjük. Ízlés szerint töltjük.
- Energia: 140 kcal/db
- Fehérje: 4 g
- Zsír: 7 g
- Szénhidrát: 14 g
Jó étvágyat!