Fontos ásványi anyaga a szelén, a réz és a kén. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin. Ezért kiváló immunerősítő. Egy speciális izotiocianát (antioxidáns) vegyületet, a szulforánt nagy mennyiségben tartalmazza, amely erős tumorellenes anyag. A karalábé így a rákmegelőzés, és a kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos. Rosttartalma segíti az egészséges bélműködést, így a káros anyagcseretermékek kiürülését. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van benne, mint a gumókban. Sok ételt ízesíthetünk vele, de önálló fogás is készíthető belőle.
Sajtos karalábé
Hozzávalók (4 adag):
- 90 dkg karalábé (kb. 4 db)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db újhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 15 dkg Edami sajt
- 2 dl habtejszín
- 2 dkg vaj
Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát az újhagymával együtt vékonyra szeleteljük. Egy tűzálló tálat vastagon kikenünk vajjal, és a karalábé karikákat egymásra csúsztatva beletesszük. Rászórjuk a fokhagymát és a hagymát, majd sóval, borssal, valamint szerecsendióval ízesítjük. A tejszínt körbe-körbe ráöntjük, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és ha maradt még vaj, azt is a tetejére morzsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Energia: 504 kcal
- Fehérje: 14,2 g
- Zsír: 30,5 g
- Szénhidrát: 15,8 g
Egészségükre!