Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyepszellőztessünk tavasszal!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2024. április 24. 17:02
Gyepszellőztessünk tavasszal!
Minden, ami kerti gép

A gyepszellőztetés célja a tavaszra képződő filcréteg, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, mohából álló réteg eltávolítása a fűszálak közül, hogy a gyep újra megfelelő mennyiségű levegőhöz, vízhez és tápanyagokhoz jusson – ajánlja a stihlnemzedekek.hu oldal.

A fűszálak között kialakuló filcréteg

A gyepfilc vagy filcréteg a fűszálak és a talajfelszín között kialakuló, elhalt növényi részekből, mohából, gyomokból álló réteg. Kialakulásának hátterében több dolog állhat. Okozhatja a problémát például az, ha a gyepen a szerves hulladékok gyorsabban képződnek, mint ahogy le tudnak bomlani. Kialakulhat akkor is, ha túl alacsony a talaj pH-szintje, túl sűrű a fű a mértéktelen gyeptrágyázás hatására, vagy éppen túl alacsony a talaj tápanyagtartalma.
    

Tavaszi gyepszellőztetés

A vékony, 1-2 mm vastag filcréteg nyáron megtartja a csapadékot, télen pedig a hőt. Az 5 mm-nél vastagabb filcréteg azonban már gátolja a fűszálak megfelelő víz-, oxigén- és tápanyagfelvételét. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért a gyepszellőztetést évente legfeljebb kétszer, tavasszal és kora ősszel lehet elvégezni. A fűszálak a gyepszellőztetés után sokkal könnyebben jutnak vízhez, oxigénhez és tápanyagokhoz. A tél során kialakuló filcréteg csökkenti a vízáteresztő képességet, a fűszálak gyökerei a talajfelszínhez nagyon közel nőnek, ezért kevésbé lesznek ellenállóak. A gyepszellőztetés elvégzése után néhány héttel a gyep ellenállóbbá válik az erős UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben is. Nem mindegy, hogy gyepszellőztetést vagy gyeplazítást végzünk. A gyepszellőztetés során a filcréteget a gyepszellőztető géppel a földfelszín felett távolítjuk el. A gyeplazítás során nemcsak a földfelszínen végezzük el a gyepfilc eltávolítását, hanem a gyökérzónát is felfrissítjük. A földfelszín alatt gyökérmetszést végzünk, és így nemcsak a fűszálak között kialakult gyepfilcet, de az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk.
   

Mire figyeljünk?

A gyepszellőztetést mindig száraz időben végezzük 10-12°C feletti hőmérsékletnél, akkor, amikor már a talajhőmérséklet is 10°C körül van. A gyepszellőztetés előtt vágjuk le normál magasságra (4-5 cm) a füvet, a területről gyűjtsük össze a fűnyesedéket. Ha van beépített öntözőrendszerünk, akkor a gyepszellőztetés előtt jelöljük ki a szórófejek helyét, mert a gyepszellőztető könnyen kárt tehet bennük.
   

Segítünk a választásban!

A STIHL RLA 240 levegőztető hengerrel ellátott, rendkívül halk, kompakt akkumulátoros gyepszellőztető a kisebb pázsitok vezeték nélküli megmunkálásához ajánlott, munkaszélessége 34 cm. A STIHL COMPACT akkumulátor rendszer megkönnyíti a munkavégzést. Munkamélysége állítható, a pengék levegőztető hengerre cserélhetők. A szövetből készült fűgyűjtő kosár 50 literes, a behajtható tolókarnak köszönhetően helytakarékosan szállítható vagy tárolható.

A STIHL RLE 240 elektromos gyepszellőztető az 500 m²-nél kisebb gyepterületekhez ajánlott, munkaszélessége 34 cm. Az erőteljes elektromos motor hatékonyan távolítja el gyepfilcet, az éles, rendkívül erős pengék folyamatosan magas hatásfokú munkavégzést biztosítanak. A kések munkamélysége a házon elhelyezett forgókapcsoló segítségével fokozatmentesen beállítható. Az összecsukható fogantyúnak köszönhetően könnyen tisztítható és helytakarékosan tárolható. A gyepszellőztető gyűjtőkosárral ellátott, aminek előnye, hogy használata során csak a szükséges nyesedéket távolítjuk el, mert abban az esetben, ha gereblyével gyűjtjük össze a nyesedéket, akaratlanul is eltávolítunk valamennyit a talajból és az egészséges fűszálakból is.

A STIHL RLE 540 kompakt, elektromos gyepszellőztető erőteljes, mégis csendes motorral van ellátva, munkaszélesség 38 cm. A munkamélység kényelmesen szabályozható a kormányon lévő forgókapcsolóval. A könnyen futó kerekek a csúszásgátló futófelülettel és a nyomkövetéssel biztosítják a kényelmes munkavégzést. A beépített kábel-tehermentesítővel a hosszabbító kábel biztonságosan csatlakoztatható.
   

Gyepszellőztetés után újrafüvesítés

A gyeplazítással tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez, a kikopott gyeprészekre a gyepszellőztetés után szórhatjuk a fűmagot. A fűmagválasztáskor próbáljunk meg a saját fajtával megegyező vetőmagot vásárolni, amennyiben nem találunk ilyet, akkor válasszunk az eredeti gyephez nagyon hasonló fajtát. A felülvetés után a gyeptrágya mellett beszerezhetünk kifejezetten felülvetéshez ajánlott talajjavító anyagot is, amely a magas szervesanyag-tartalom miatt segíti a fűszálak gyökeresedését, magas rosttartalma miatt pedig remek a vízmegtartó képessége.
   

Gyeptrágyázás

A gyepszellőztetés után szétteríthetjük a gyeptrágyát a területen. Tavasszal válasszunk nitrogénben gazdag gyeptrágyát, a legjobb, ha a magas nitrogéntartalom mellett kisebb mennyiségben van benne foszfor, kálium, magnézium és vas is. Természetesen a jó minőségű, átszitált komposzt vagy a szarvasmarhatrágya-granulátum kijuttatása is tökéletes. Az öntözésre a kora reggeli és az esti órák a legoptimálisabbak, amikor már nem süti a nap a gyepet. Tavasszal, 15-20℃ körüli napi hőmérsékletnél hetente legalább két-három alkalommal öntözzük meg a gyepet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)