Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A müzli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. február 05. 14:00
A müzli
Rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet

A müzli névadója egy svájci orvos, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner egy havasi pásztor kunyhójában kóstolta meg először az őrölt gabonaszemekből, gyümölcsből, tejből és darabolt dióból álló ételt.

Fotó: Pixabay.com

Ez annyira elnyerte az orvos tetszését, hogy megalkotta a Muesli („pépecske”) néven elhíresült eledelt, amit szanatóriumában is felszolgáltatott a pácienseknek.

Nagy különbség van azonban a Bircher-féle, és a manapság fogyasztott müzli között. Az autentikus recept csupán friss összetevőkből (frissen pelyhesített gabonaszemekből, friss gyümölcsből) áll. Mára a keverék jelentősen feldúsult, különféle aszalt gyümölcsök, magvak, valamint hozzáadott cukor, és mind gyakrabban csokoládédarabkák is kerülnek az összetevők közé. Sőt, bizonyos termékek instant kakaóport, aromákat, sűrítőanyagot (xanthane gumi), mesterséges édesítőszereket, színezéket is tartalmaznak!

Az üzletek polcain találhatunk az ízlésünknek megfelelő, cukor és mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül készített biotermékeket is. A saját magunk által összeállított keverékeknek viszont számos előnye van. Egyfelől mi választhatjuk ki az alapanyagokat, így saját szájízünk szerint formálhatjuk a müzlit.

A müzli elfogyasztásával számos vitaminhoz (B1-, B2-, B6-, B12-vitaminhoz), ásványi anyagokhoz (vashoz, mangánhoz, rézhez, káliumhoz, magnéziumhoz), és az emésztéshez szükséges ballasztanyagokhoz (rost) jutunk. Rosttartalma ugyanakkor hosszantartó teltségérzetet biztosít és csökkenti a koleszterinszintet.

A müzli fogyasztását reggelire javasoljuk, hetente 2-3 alkalommal.

 

Eredeti Bircher-müzli (1 adag)

  • 1 evőkanál zabpehely
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál sűrített vagy friss tej
  • 1 egész friss, savanykás alma
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • néhány szem dió, mandula, mogyoró – ízlés szerint

A zabpelyhet 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és egy éjszakán át (legalább 12 óra hosszat) állni hagyjuk. Reggelre a keverék teljesen megpuhul. Az almát héjjal együtt finomra reszeljük, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon. A zabpelyhet, az almát, a tejet alaposan elkeverjük, megszórjuk a diófélékkel, azonnal fogyasztjuk.

  • Energia: 233 kcal
  • Fehérje: 6,5 g
  • Zsír: 13 g
  • Szénhidrát: 21,2 g

Fotó: Pixabay.com

Ropogós müzli házilag

  • 20 dkg zabpehely
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg durvára vágott mandula
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 5 dkg aprított aszalt sárgabarack
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg aprított szárított füge
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál barna nádcukor

A szárított gyümölcsöket egészen apróra (nagyjából ½ cm-es kockákra) vágjuk. A diót és a mandulát szintén apróra daraboljuk. A mézet a cukorral és a vajjal egy edényben folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, a diót, mandulát és a kókuszreszeléket. Levesszük a tűzről, alaposan átkeverjük, és egy sütőpapírral belelt tepsibe simítjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk.  5-6 perc elteltével átkeverjük. Visszatesszük a sütőbe, majd újabb 5-6 perc elteltével ismét keverjünk rajta még egyet. Nagyjából 15-20 perc alatt sütjük ropogósra. Ha elkészült, hagyjuk hűlni, a nagyobb darabokat még langyosan, fakanál segítségével daraboljuk apróbbra. Ha teljesen kihűlt és megszilárdult, keverjük hozzá a félretett aprított gyümölcsöket. Légmentesen záródó edényben több hétig is nyugodtan tárolhatjuk.

  • Energia: 2519 kcal
  • Fehérje: 56 g
  • Zsír: 119 g
  • Szénhidrát: 292 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)