Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az eset

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2021. október 03. 18:00
Az eset
Te hogy közlekedsz?

tóth péter

Fotó: Gyulai Hírlap

Nemrég elütöttek egy tizenhárom éves lányt, aki az egyik gyulai gyalogos-átkelőhelyen hajtott át a biciklijével. Az eset természetesen újra előhozta a kerékpáros kontra autós vitát.

Persze sosem egyszerű eldönteni, hogy ki hibázott, sokszor mindkét fél hibás egy ilyen esetben. Lehet szidni a kerékpárosokat, hogy gyakran szabálytalanok, nincsenek tisztában a KRESZ-szel, de sajnos ez sok esetben az autósokról is elmondható, hiába kötik több vizsgához a jogosítvány megszerzését.
Ha egy átlagos zebrát veszünk, akkor a helyzet végtelenül egyszerű: a gyalogosnak minden esetben elsőbbsége van, mindenki másnak nincs, tehát ha nem szállunk le a bicikliről, akkor szabálytalanságot követünk el.

Az autósoknak minden esetben körültekintően kell megközelíteniük az átkelőket, nem hagyatkozhatnak arra, hogy mindenki követi az előírásokat.
A témát lehet bonyolítani azzal, ha olyan zebrákat vizsgálunk, mint amilyenek a Kossuth tér környékén vannak. Ezeknél látható, hogy kerékpáros sávot is felfestettek, ahol a biciklizőknek nem kell leszállniuk, de kiemelendő, hogy nincs elsőbbségük, így itt sem hajthatnak az úttestre körültekintés nélkül.

Ahogy írtam, a kérdés sosem egyszerű, szerintem a legnagyobb probléma az, hogy senki sem figyel oda a másikra. Mindenki siet, mindenki szeretne a leggyorsabban eljutni oda, ahová igyekszik, így pedig akkor is könnyű figyelmen kívül hagyni a szabályokat, ha tisztában vagyunk velük.

A fentebb leírt eset szerencsésen zárult, a lánynak nem történt komoly baja, de ahhoz, hogy a jövőben se történjen tragédia, mindenkinek figyelnie kell, ha közlekedik.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)