Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pá, kata!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2020. augusztus 02. 18:00
Pá, kata!
Fűnyíró elv

Súr enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Biztosra vehető, hogy több szakmát is kedvezőtlenül érint majd a kata adózási rendszerének radikális átalakítása. A jövőre életbe lépő törvény fűnyíró elve miatt több szakmai szervezet is megfogalmazta aggályait, hiába.

A 2013-ban bevezetett adónem tényleg jó konstrukció volt, a kisvállalkozások és az állam is jól járt vele, hiszen egyszerűbbé tette az adózást, és fehérítette a gazdaságot. A kormány ennek ellenére az átalakítás mellett döntött, mert úgy látta, hogy több nagy cég is rejtett munkavállalóként foglalkoztatja a kisadózókat.

Az átalakításra több ötlet is érkezett, az új törvény végül épp a vállalkozók érdekképviseleti szerveként működő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára született meg. A rendelkezés lényege, hogy azon katás vállalkozók után, akiknek egyetlen cégtől több mint hárommillió forint bevételük van, az üzleti partnernek 40 százalékos büntetőadót kell fizetnie. 

Az új szabályok hátrányosan érinthetik többek között a katás könyvelőket, adótanácsadókat, ügyvédeket, biztosítási szakembereket, újságírókat, online tartalomszolgáltatókat, fuvaros cégeket, informatikusokat.

A változások ellen az Adótanácsadók Egyesülete és Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is tiltakozott. Előbbi úgy vélte, inkább az ellenőrzés hatékonyságát kellene növelni, utóbbi pedig arra mutatott rá, hogy a szigorítás visszavetheti a gazdaság kifehérítését, és nem veszi figyelembe, hogy több olyan munkakör is van, aminek az ellátásához nincs szükség a fiatalok körében elavultnak számító munkaviszonyra.

Egy jól működő adózási rendszernek mondhatunk tehát búcsút.

Pá, kata!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)