Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szúnyogriadó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.PUBLICISZTIKA • 2020. július 05. 18:00
Szúnyogriadó
Az Európai Unióban

Súr Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap 

Idéntől nem lehet légi úton irtani a szúnyogokat az Európai Unió területén, így Magyarországon sem. A módszert hazánkban előszeretettel alkalmazták, a tiltás remélhetőleg nem befolyásolja majd a gyérítés hatékonyságát.

A döntés azért született, mert a légi módszernél használt kémiai készítmények engedélye lejárt, az új szerek pedig csak a földi gyérítésnél használhatók. Azt viszont nem tudni, hogy ez miért van így, mivel az új készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint a korábbiak, egyik sem veszélyes emberekre és melegvérű állatokra.

Arról, hogy van-e különbség a két módszer között a hatékonyságot illetően, szintén nem találni információt, az viszont biztos, hogy Magyarországon mindkettőt sűrűn alkalmazták, nagyjából fele-fele arányban. Abból kiindulva, hogy voltak olyan évek, amikor az említett kémiai irtások ellenére is megettek minket a szúnyogok, lehet, hogy érdemes volna itthon is gyakrabban végezni biológiai gyérítést, amely Nyugat-Európában igen népszerű. Ennek a módszernek a lényege, hogy a szúnyogokat még lárvakorukban pusztítják el a vízbe juttatott baktériumalapú készítményekkel, amelyek elméletileg környezetbarátak, és nem veszélyesek más élőlényekre.

Azért, hogy a környezetünkben kevesebb szúnyog legyen, mi is tehetünk, például azzal, ha nem engedjük, hogy a kertünkben a vödrökben, talicskákban összegyűljön a víz, vagy azzal, ha lefedjük az esővíz tárolására használt hordót. És van még egy természetes ellenszere a vérszívóknak, úgy hívják: fecske. Ezek a madarak évente nagyjából egy kiló rovart pusztítanak el fejenként, ne verjük le a fészküket.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)