Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zsarolók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2020. június 21. 18:00
Zsarolók
Online bűnözők

Tóth péter

Fotó: Gyulai Hírlap 

Kibertámadás bénította meg nemrégiben a Hondát – jelentette be pár nappal ezelőtt a tokiói székhelyű járműipari vállalat. A cég belső hálózata fölött egy zsarolóvírus vette át a hatalmat, amely miatt lehetetlenné vált az alkatrészgyártás.

A zsarolóvírusok a kiberbűnözők kedvelt eszközei, hiszen teljesen anonim módon férkőzhetnek hozzá olyan adatokhoz, amelyekhez alapvetően nem volna szabad. Ezeket a trójai vírusokat általában e-mail-csatolmánynak vagy reklámnak álcázzák, de bejuttathatják úgy is a kiszemelt rendszerbe, hogy feltörik annak nem túlzottan hatékony jelszavát távoli hozzáféréssel.

A bűnözőket általában a legkevésbé sem érdekli a számítógépünk tartalma, feltéve, hogy nem tároljuk egy dokumentumban vagy a böngészőben elmentve a bankkártyánk adatait. A metódus ennél sokkal egyszerűbb: a gépünket megfertőző emberek abban bíznak, hogy a tárolt adataink nekünk fontosak, ezért a vírus mellé kapunk egy üzenetet is, amely arra szólít fel bennünket, hogy fizessünk, és visszakapunk mindent, de persze erre semmi garancia.

Az egyik legismertebb zsarolóvírus a WannaCry elnevezésű program volt, amely 2017-ben letarolta a fél világot: összesen 99 országban fertőzött meg több mint 230 ezer számítógépet, komoly fennakadásokat okozva például Nagy-Britanniában, ahol a kórházak rendszerei voltak a fő célpontok. Mondani sem kell, hogy ezzel mekkora bajt okoztak a zsarolók.

A WannaCry-t végül sikerült megfékezni – hála egy 22 éves brit hekkernek –, de a zsarolóvírusok újabb és újabb példányai „gördülnek le a szalagról” azóta is, így rendkívül fontos, hogy mindenki megtanulja: mindent meg kell tennünk az online biztonságunkért.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)