Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rettegők

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2020. május 24. 18:00
Rettegők
Az 5. generáció

TÓTH PÉTER

Fotó: Gyulai Hírlap 

Az emberek rettegnek. Ez nagyjából általános jelenség, mindig van valami, ami félelmet kelt a tömegekben, általában csak a rettegésünk tárgya változik. Lehet ez természeti katasztrófa, betegség – ez éppen aktuális is –, a 21. században pedig még mindig ott tartunk, hogy vannak, akik a technikai újításoktól félnek.

Esetünkben az 5. generációs vezeték nélküli hálózat, rövidebb és ismertebb nevén az 5G esett áldozatul a paranoiának. 2020 áprilisáig – az Advanced Televison portál adatai szerint – 40 országban összesen 70 szolgáltató tette elérhetővé a szolgáltatást, ezzel együtt a minden eddiginél gyorsabb internethasználat lehetőségét.

Eddig ezzel nincs gond, a baj ott kezdődik, ahol általában minden hasonló téma: amikor a tudatlanság szorgalommal párosul. Rengetegen kérdőjelezik meg az új technológia létjogosultságát, sokan egyenesen az ördögtől valónak tulajdonítják az 5G-t, teszik mindezt teljesen alaptalanul.

Néhányan azt gondolják, hogy az 5G-s adótornyok halálos sugarakat bocsátanak ki, de ez persze nem igaz. A rendszer – ahogy a 3 és 4G-s is – a nem ionizáló sugárzások tartományában működik, ezáltal nem rákkeltő, ahogy madarakat és méheket sem öl. Hamar elterjedt a legnagyobb közösségi oldalon is egy kép, amelyet az 5G teszteléséhez kapcsoltak, de a fotón látható elhullott madarak egy évekkel ezelőtti viharnak estek áldozatul, nem pedig a sugárzásnak.

Az értelmetlen hiszti akkor érte el a szellemi mélypontot, amikor azt kezdték el terjeszteni, hogy az 5G okozza – terjeszti, generálja, ez kamuoldalanként eltérő – a koronavírust. A 21. században, a technológiai forradalom kellős közepén egyesek lassan ott tartanak, mint az 1700-as évek technofóbjai.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)