Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csomagolni tudni kell

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • PUBLICISZTIKA • 2017. december 03. 18:00
Csomagolni tudni kell
Nagyvárosi álom
____Eredeti-gurzokeniko.jpg

Gurzó K. enikő

 

 

Megrészegülve az ígéretektől, a család felköltözött Békés megyéből Budapestre. Először az egyik lány, azután a többi. Cselédnek álltak, pedig azt hinnénk, ilyen már nem létezett a második világháború után. 

Aztán sikerült munkásnői álláshoz jutniuk, és kezdett beteljesülni a falusi kisasszonyok nagyvárosi álma. Kicsit zajos volt, picit olajos, de nem bőgött hajnalban a tehén.

Már csak férj kellett, olyan, aki nem iszik, nem veri őket odahaza. A hajógyárban fess vőlegény is akadt gyorsan, akihez Erzsike hozzákötötte az életét. Valahol kint, a város szélén laktak, valamiben, ami mindennek nevezhető volt, csak háznak nem.

De eljött 1956, az utcán lőni kezdtek, és ők bementek dolgozni. Munka ugyan nem volt, de a híre annak elterjedt, hogy lehet lakást foglalni. Erzsikéék is felkerekedtek. Mentek mind, ment az anyós is, meg az após, vitték a kilincset, és beköltöztek egy félig kész újszerű lakótelepibe. A vécé már bent volt, csak az üveg hiányzott az ablakból. Ám ők szereztek azt is a gyárból, mint mindenki más, a tűzifát is behordták onnan, ahonnan a többi. És elkezdtek élni lakásfoglalóként. És berendezkedtek, betették a polcokra a régi életmódot, bevitték Csorvást mindenestül, szőttesekkel, halotti torral, és minden egyébbel együtt. Ők így élték meg, így élték túl a forradalmat. Nem lettek hősök.

Nincs ebben a történetben túl sok tanulság, de belegondoltam, mennyi kacatot, fölösleget cipelünk magunkkal manapság, csak pont azt nem, amit kellene, azt ami, örök, ami érték, ami életben tart. Azt bizony nem.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)