Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tarkák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2017. május 02. 18:00
Tarkák
Ha tudjuk, hová kerül a pénzünk, igenis hajlandók vagyunk a zsebünkbe nyúlni

Súr Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap

Hazánk évek óta a sereghajtók között szerepel a World Giving Indexen, azaz a világ országait az adakozókedv alapján rangsoroló listán. A legrosszabb eredményt tavaly értük el, akkor összesítésben a 134. helyen végeztünk a több mint száznegyven országot felvonultató listán.

Az angol Charities Aid Foundation nevű jótékonysági szervezet egyébként 2010 óta állít fel sorrendet az országok között az önzetlen segítségnyújtás, az adományozási hajlandóság és az önkéntes munka alapján. Magyarország 2010-ben a 121., 2011-ban a 127., 2012-ben a 94., 2013-ban a 78., 2014-ben a 72., míg 2015-ben a 124. lett a rangsorban.

2016-ban meglehetősen siralmasak voltak hazánk mutatói: valamennyi kategóriában a lista végén kullogtunk. Az anyagi támogatást tekintve – jócskán elmaradva az európai átlagtól – a száztizenharmadikok voltunk, olyan országok mögött, mint Kenya, Etiópia vagy Szíria. Az önkéntességet illetően sem volt jobb a helyzet, ebben a százhuszonhetedikek lettünk.

Bár az adatok elgondolkodtatók, nem hinném, hogy a gyenge szereplés miatt messzemenő következtetéseket kellene levonni a magyar néplélekről, a magyarok semmivel sem rosszabbak vagy jobbak a többi nációnál. Olyanok vagyunk, mint mindenki más: se nem feketék, se nem fehérek, leginkább tarkák.

Szakemberek szerint a visszafogott adakozási kedvnek sok esetben a karitatív szervezetek iránti bizalmatlanság az oka, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, ha tudjuk, hová kerül a pénzünk, igenis hajlandók vagyunk a zsebünkbe nyúlni. Jó példa erre a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány gyűjtési akciója: az elmúlt hónapokban megszámlálhatatlan egyesület, magánszemély, vállalkozás fogott össze a nemes célért.

Jó látni, hogy vannak olyan ügyek, amelyek felülírják a bizalmatlanságot, és megszüntetik a szekértáborok közötti távolságot.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)