Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tisztesség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefPUBLICISZTIKA • 2017. április 09. 18:00
Tisztesség
Kezet rá!
____Eredeti-mpj_2016.jpg

MOCSÁR-PÖRJÉS JÓZSEF

Fotó: Gyulai Hírlap 

Mert voltak olyan idők, amikor két ember egymás szemébe nézett, megállapodott valamiben, majd azt mondta: Kezet rá! Így megpecsételve a kettőjük közt létrejövő egyezséget.

Zoltán mester is megígérte, hogy elkészül a házfelújítással. Bele is nézett a szemünkbe, fel is vette érte a több mint 1 millió forintot, de a munkát már nem fejezte be, egy napon szép csöndben lelépett…

Természetesen csalók minden korban voltak. A becsület azonban sokkal nagyobb érték és mérce volt egykoron. A csaló pedig sokkal rosszabbul járhatott, mert nem volt a jog által annyira kipárnázott és védett állapotban, mint manapság. Az ököljog is gyakrabban volt alkalmazható paragrafus. Egyáltalán nem az értelmetlen és oktalan verekedésre gondolok. Inkább olyasféle becsületemlékeztető fizikai megnyilvánulásra. Egyáltalán nem agyonverésről beszélek. Inkább csak egy kis arcpirító pofapaskolásra utalok. Olyanra, amitől az arc színével az emlékezet is megfrissül.

Természetesen ma már minden másképpen van. S ez így van jól: perestül, ügyvédestül és törvényszékestül. Mert a per végére úgyis kiderül az igazság, de sajnos az elvesztegetett éveket egy bíró sem tudja visszaadni az áldozatnak, akit megloptak és becsaptak.

Zoltán mester azóta biztosan nem alszik jól. Ott ül vállán az igazmondó manó, aki mindennap emlékezteti arra: félbehagytál egy házfelújítást, megloptál egy másik embert.

A bűntudatra szerencsére van orvosság, de nem a patikában kapható. És ingyen van! Valami olyat kell keresni, amire ez van felírva: tisztesség.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)