Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyere ki a hóra!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefPUBLICISZTIKA • 2015. június 20. 18:00
Gyere ki a hóra!
Gyulai képviselő nézett már szembe ököljoggal
____Eredeti-mpj.jpg

Mocsár-Pörjés József

Fotó: Gyulai Hírlap

Lássuk be, jó dolog jogállamban élni. Több tekintetben is biztonságot ad. Félni pedig nem jó. Az erőszak az egyik legszörnyűbb dolog a világon. A suliban egy valaki biztosan nem akartál lenni, a leggyengébb. Gyerekként még ösztönösen mérkőztünk meg egymással, tudnunk kellett, hogy ki a legerősebb az osztályban.

Az általános iskolában eltöltött nyolc évben folyamatosan változott a „vezér” személye. Tűpontosan tudtuk, ki hol áll és mennyit ér egy „bunyóban”. Zsilka, Gyülvészi és Bodorló volt nálunk az erősorrend. Ahogy cseperedtünk, felnőttesedtünk, férfiasodtunk, úgy vált egyre lényegtelenebbé az erő, s úgy lett fontosabb helyette az ész, a foci és a lányok.

Az „ököljog” azért néha kiüt az emberen. Némely ország parlamentjében „erőszeretettel” vetik be ökleik súlyát szavaik megtámasztása végett és okán. Lássuk be, a közszereplő élete nem leányálom. Egy közszereplőnek sokkal többet kell eltűrnie, mint annak, aki nem „szerepel köz”. Egy politikust lazán lehet szidni, vádolni, ésatöbbi. Ezt gyakran teszik egymással a közszereplők is. Egészségükre! Természetesen egy jogállamban vannak paragrafusokkal megerősített határok. Ha lejárató kijelentésből feljelentés lesz, tudni kell bizonytani a kijelentést. Ezért nem árt csínján bánni a hazudozással, ahogy az ígéretekkel is.

Kevesen tudják, hogy „ököljoggal” gyulai városatyának is kellett már szembesülnie. Az egykori képviselőt körzetében kínálták meg néhány taslival, mert valamit megígért, oszt’ nem teljesítette. A képviselő nem rohant a rendőrségre, eltűrte az esetet.

Képviselők eleddig nem verekedtek össze Gyulán. A díszteremben kiabálás meg emlékezetes pohárdobálás már előfordult a vita hevében. A politikus is ember, neki is le kell valahogyan vezetnie a feszültséget. A politikai szemétkedésnek mással is könnyen határt lehetne szabni. A „Gyere ki a hóra!”  jogintézményével nagyon sok peres ügytől mentesülhetne az amúgy is leterhelt törvényszék, s a közszereplőnek sem kellene idő előtt beleőszülnie a munkájába. Nem beszélve arról, hogy mennyivel pezsgőbb lehetne a gyulai politikai közélet is. A hazug szájalásnak pedig biztosan elejét lehetne venni, s ezzel egyenes arányosságban értékelődne fel politikusaink böcsülete. Béla barátom szerint a „kard ki kard” jogintézménye még nagyobb őszinteségre sarkallna minden közszereplőt.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)