képünk illusztráció
Forrás: Thespruce.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Az elvirágzó pünkösdi rózsák felhívják a figyelmünket arra, hogy a kertben még számos olyan növényünk irul-virul, amivel dolgunk van.
A gyökérzöldségek zöme most ért az egyelés időszakába. Természetesen, ahogy ritkítjuk, már fel is használhatjuk, legalábbis a petrezselyem zöldjét, de ha túlnőtt egy kicsit, akkor a „gyökerét” is. Láttam a Dunántúlon olyan megoldást is, hogy a dió nagyságú céklát már besavanyították, a kisebbeket pedig még hagyták megnőni a nyárvégi savanyításra.
A kovászos uborka eltevése is meggondolandó, hiszen a kapor napjainkban a legjobb állapotában van. Ebből az állományból érdemes a mélyhűtő egy szegletében pár főzésre, illetve savanyúság elkészítéséhez adagolni. Azt azért vegyük figyelembe, hogy igen erős illata van, ezért gondosan csomagoljuk be, hogy ne érződjön a szaga (illata), mert minden más étel átveszi azt.
Tehát az egyelést takarékosan is végre lehet hajtani. Az egyelés után mindig öntözzük meg a visszamaradó növényeket, hogy a fellazult talajt újból a megmaradt növények gyökerei mellé tömörítsük!
A kabakosok (tök, uborka, dinnye stb.) egyenletes vízellátása nagyon fontos. Egyik napról a másikra tönkremehet az ültetvényünk, ha a forró napokon nem kapnak növényeink elégséges nedvességet. Természetesen a jó állapotban lévő növényeink jobban meg tudnak felelni a természet kínálta kihívásoknak.