Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Örökzöldek pótlása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. július 30. 13:00
Örökzöldek pótlása
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

 A sok kipusztult örökzöld pótlása sajnos lassan időszerűvé válik, mert az ősz már itt van a nyakunkon! A mélyen gyökeresedő fajokat részesítsük előnyben, mert ezek az ingadozó csapadékmennyiség miatt nincsenek annyira kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak.

Nagyon figyeljünk arra is, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a korona számára. Sajnos, amikor igazán mutatós lenne a növényünk, már nem fér el az udvarban. Természetesen nyesegetni lehet, de az nem az igazi. Minden egyes vagdosás csökkenti a kedves növényünk életlehetőségeit.

A kipusztult örökzöldek pótlását beszéljék meg szakemberrel, aki megfelelő növényismerettel tud tanácsot adni. A szőlőinket egyre több betegség támadja! Néhány esetben még megbirkózhatunk velük, de úgy érzem, ez nem fog sokáig tartani, ha a hatóságok nem lépnek végre egy nagyot!

Az uniós könnyítéseknek köszönhetően azt hoznakvisznek, amit akarnak, így a betegségek korlátlanul terjednek. A covidot sem tudták megállítani! (Vagy nem is akarták?!) A Xylella fastidiosa baktérium elsődleges tünetei a szőlő leveleinek fakulása, sárgulása, majd barnulással száradása formájában vannak jelen. A fürtökben a bogyók közötti kocsányok elhalásával tesz kárt. Mivel baktériummal állunk szemben, a védekezés igen nehézkes. A megelőző védekezés a legfontosabb! A réz mindig legyen jelen a növényeken! A megfelelő kondíció is nagyon fontos. A tápanyag ellátottság és az esetleges öntözöttség meghatározó tényező!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)