Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Poloskabajok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. szeptember 10. 13:00
Poloskabajok
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az időjárás változatosságának köszönhetően a poloskák ismét megjelentek, illetve felszaporodtak a kertjeinkben. Sajnos még van olyan terményünk bőven, amit károsítani, illetve elbűzösíteni tudnak.

A paradicsomot, a szőlőt, a folyton érő szamócát folyamatosan látogatják, ezért érdemes szemmel tartani a kellemetlenkedőket, mert megkeseríthetik (megbüdösíthetik) az életünket. Szerencsére már akad ellensége is ezeknek a kártevőknek: a rozsdafarkúak; a békák sem finnyásak, a gyíkokról nem is beszélve. Magam is láttam, amint elkapták a portyázó poloskákat. Állítólag a lódarazsak is  „levadásszák” a fiatal, kisebb egyedeket. Lehet, hogy azért van most annyi lódarázs. A mi kertünkben több a lódarázs, mint a poloska.

A kártételek ellen akár zacskózást is alkalmazhatunk, bár ez egy kicsit macerás. A permetezést is megpróbálhatjuk, de nagyon odafigyelve az élelmezésügyi várakozási időre. A permetezés előtt, ha megütögetjük a növényeket, a poloskák óvatosságból a földre vetik magukat, ott azután már  bátrabban lepermetezhetjük vagy akár el is taposhatjuk őket. A permetezésre a Karate Zeon vagy a Decis alkalmas.

Sajnos a poloskák ellen még nincs feromoncsapda, ami más kártevők esetében már nagyon hatásos. A tavaszi időszakra legyen búza a birtokunkban, mert a kalászba szökkenő búza segít a poloskák begyűjtésében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)