Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne féljünk a szemzéstől, oltástól!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. augusztus 20. 14:00
Ne féljünk a szemzéstől, oltástól!
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A kertünkben még időszerű a gyümölcsfák szemzése, oltása. Amennyiben nem vagyunk megelégedve a saját gyümölcsfajtánkkal, akkor szemezzünk bele más, talán kedvesebb fajtát. Az oltások, szemzések nem oly bonyolultak, mint sokan azt gondolják. Próbálkozzunk vele!

Az őszi szüretelésre már érdemes előkészülni. A tárolóhelyiséget és a tárolóedényzetet alaposan tisztítsuk meg!

A veteményesünket hajlamosak vagyunk a szezon vége felé elgazosítani, nem feltétlen lustaságból, csak mert úgy vagyunk vele, hogy ha már letermett, pihenjen. Ezzel még nem volna baj, csak az elgazosodott terület felmagzik, és jövőre nem bírunk a sok gyommal. Ne hagyjuk, hogy így legyen! A parlagterületet felmagzás előtt kaszáljuk le. Ha a talaj egyenletes, akkor magasra állított fűnyíróval is elvégezhetjük a feladatot. A leszecskázott gazzal könnyebben elbírunk az ásás alkalmával.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden talajba visszajuttatott szerves anyag a jövőnket szolgálja! A megfelelő mennyiségű szerves anyag lazává, szellősebbé és jobb vízgazdálkodásúvá teszi a talajunkat. Ha jól csináljuk, a műtrágyázás minimálisra csökkenthető.

Sokak kertjében található magnólia (liliomfa) vagy japánjuhar, ezeknek kimondottan savanyú talajra van szükségük. Sajnos ez nálunk nemigen van, de egy kis vasgálicos oldattal segíthetünk kedves fáinknak, bokrainknak. Még most időben elvégezhetjük a kezelést, így könnyebben mennek növényeink a télnek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)