Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Orosz Zoltán harmonikaművész ismét Gyulán koncertezik

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • INTERJÚ • 2024. április 26. 17:11
Orosz Zoltán harmonikaművész ismét Gyulán koncertezik
A világjáró harmonikavirtuóz Szingapúrtól Amerikáig rengeteg helyen fellépett már

Ismét Gyulán lép fel a világjáró harmonikavirtuóz, Orosz Zoltán. Májusi koncertje kapcsán mesélt pályájáról.  

– Mikor kezdett el zenélni?

– Több mint 50 éve kezdtem zenélni, négyévesen kaptam az első harmonikámat édesapámtól, azóta folyamatosan kutatom a hangszer lehetőségeit, és bevallom, még így, fél évszázad után, is vannak bőven felfedezni való szépségei és megfejtendő titkai a hangszernek. Egy hangszer teljes megismeréséhez szerintem túl rövid egy emberélet, de természetesen törekedni kell rá...

– Mikor és hol lépett fel először közönség előtt?

– A legelső fellépésem négy és fél évesen, szűk családi körben történt, de hatéves koromtól már „aktív” koncertező életet éltem. Ehhez persze szükség volt a folyamatos zenei képzésre, a zeneiskolai évek után, 10 évesen, rendkívüli korengedménnyel fölvettek a konzervatóriumba. Az elmúlt 50 évben Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig rengeteg helyen koncerteztem.

– Az évtizedek alatt jó pár rangos díjjal, kitüntető címmel ismerték el munkásságát, többek között Artisjus-díjjal, eMeRTon-díjjal,  Bácsalmás Díszpolgára kitüntetéssel, Budapestért díjjal, Tabányi Mihály-díjjal és a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny első díjával. Mit tekint eddigi pályafutása legnagyobb elismerésének, sikerének?

– Bár valóban számos díjjal is elismerték zenei tevékenységemet, amik igazán jólestek, és ezúton is nagyon köszönök, a legnagyobb elismerés számomra talán mégis az, hogy a közönség a kezdetektől fogva ilyen kiemelt figyelemmel, hatalmas érdeklődéssel kíséri zenei munkásságomat. Ez egy „alulról építkező” történet, nem egy média által felfújt lufi, még nagyon régen, több mint 35 éve az utcán, az aluljáróban kezdődött. Ott kezdtem el „élesben, terepen” megmutatni a közönségnek, hogy mit érzek, miket gondolok a zenéről. Ez egy igen nagy kihívás, a hétköznapi emberek napi gondjainak falát áttörni a zenével, és megérinteni a lelküket. Úgy érzem, sikerült, a mai napig is szép számmal vannak olyanok a koncertjeimen, akik még ebben az időszakban ismertek meg, és azóta is eljönnek a fellépéseimre, immár a csillogó koncerttermekbe, és ami a legnagyobb dolog, legtöbbször a gyermekeiket is elhozzák. A közönség szeretete óriási kincs, a legnagyobb elismerések egyike.

– A francia sanzontól a klasszikus zenén át az argentin tangóig sokféle műfaj felfedezhető repertoárjában. Melyik stílus áll Önhöz a legközelebb? Vannak-e saját szerzeményei?

– Kezdetektől fogva törekedtem a műfaji sokszínűségre a koncertjeimen, ez mára már egyfajta védjeggyé is vált. Mivel az életben megannyi különböző inger ér minket, úgy éreztem, ezt nem igazán lehetne egyetlen zenei műfajjal visszaadni, így mindazok a zenei stílusok megjelennek a koncertjeimen, amiket hitelesen megszólaltathatónak, hangszerszerűnek tartok. Vannak saját szerzeményeim is, ezekkel jelenleg még óvatosan bánok, olykor ugyan megmutatok egyet-egyet a koncerteken, de a nagy siker ellenére is még úgy érzem, megvárom, míg egy teljes koncertre való anyag összegyűlik belőlük, és akkor egy CD formájában is összefoglalva mutatom meg majd a közönségnek.

– Mit üzen a gyulai rajongóknak?

– Mindenek előtt szeretném megköszöni a tavalyi koncert fergeteges hangulatát, a viharos tetszésnyilvánításokat és a koncert végi álló tapsot. Ennél többet zenész nem igazán kaphat, nagyon nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Önöknek zenélhettem! A mostani koncertre jó pár újdonsággal is készülök, de természetesen a múltkori koncert meghatározó dallamai sem fognak hiányozni a műsorból. Igen színes zenei anyagot állítottam össze, a francia sanzontól az argentin tangón át a magyar népdalig, de természetesen a Balkán zenéje is megjelenik majd a koncerten, emlékezve édesapámra és a bácsalmási gyermekévekre. Mindenkit szeretettel várunk!

A koncert helyszíne: Gyula, Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola – színházterem, 5700 Gyula, Bartók Béla utca 3. A koncert dátuma: 2024. május 3. 19 óra. Jegyek kaphatók a gyulai Tourinform irodában (5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 7.), illetve a jegy.hu oldalon.

www.zoltanorosz.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)