Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne vágd ki azonnal!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. június 25. 13:00
Ne vágd ki azonnal!
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Sajnálattal vettem észre, hogy ha valaki új házat vagy telket vesz, azonnal felszámolja a kert növényállományát, legyen az díszfa vagy akár gyümölcsfa. Mielőtt kivágjuk ezeket a növényeket, győződjünk meg róla, hogy valóban ki kell-e vágni, vagy értékes egyedekről van szó, és érdemes meghagyni őket.

Így veszítettünk el jó gyümölcsfajtákat, és ugyanígy sikerült meg tartani egy pár régi, ősi fajtát, amelyek jó ellenálló képességgel rendelkeznek. Bizonytalanságunkat kertész szakember  megkérdezésével oszlathatjuk el.

Lassan vége a cseresznye és a meggyszezonnak. A fáinkat akár most is rendbe rakhatjuk, a száraz, beteg, moníliás ágakat vágjuk le. Amennyiben van időnk, most vágjuk le őket, hogy a rajtuk tanyázó spórák ne tudják tovább fertőzni a fákat.

A szüret után egy rezes permetezés mindenképp a következő évi termést szolgálja, természetesen a szamóca is, ha befejezte a szezont, meg érdemel egy gombák elleni permetezést, főleg, hogy az idén szépen meghálálta a gondozást. A kezelés előtt érdemes magasra állított fűnyíróval levágni az elöregedett lombot, hogy meg újuljon az „egész évi munkálódást” követően. A nyírás után alaposan öntözzük meg!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)