Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Levetett lombok

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. július 16. 13:00
Levetett lombok
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A nyugati tujáink és néhány hamisciprusunk elvesztése miatt bizony más örökzöldjeinkkel kapcsolatosan is aggodalmaskodunk. A tiszafák, a borókák, leylandi ciprusok, illetve a keleti tuják egyelőre ellenállnak az amerikai kártevőknek és kórokozóknak. Ezekkel pótólhatjuk a nyugati tuják elvesztéséből adódott anyagi és esztétikai kárunkat.

A tujáink és hamisciprusaink, sőt még a borókáink is furcsa tüneteket produkálnak, amelyek a lombozat belsejében vannak. A koronabelsőben az örökzöldek is levetik az árnyékba került, elöregedett lombozatot. Ennek lehet tartós szárazság is az oka, de tápanyaghiány is gyilkolhatja kedves fáinkat. Az egészséges külsejű, szép hajtásokat hozó egyedekkel nincs probléma.

Ha öreg fenyőfák alá nézünk, ott is láthatjuk, hogy ha csak az ágak végein vannak a tűlevelek, amelyek egészségesek akkor nincs probléma. Természetesen, ha nagy szárazság van, meg kell néha öntözni, illetve a párásítást is próbáljuk meg, adott esetben ez akár a túlélést jelentheti a fának! Természetesen egyszer-egyszer ezeket is érdemes lepermetezni felszívódó és kontakt hatású szerrel.

Nagyon sokfelé atkások a diófák levelei, a védekezéshez olyan szert válasszunk, amely a levéltetvek, almamolyok és a dióburok-fúrólégy ellen is hatásos! A gombás és baktériumos betegségek ellen réztartalmú szerrel védekezzünk! Nagyságrendel jobb kilátások vannak az egészségesebb termésre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)