Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A minket gondozó kert

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. augusztus 06. 13:00
A minket gondozó kert
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Azt hisszük, hogy mi gondozzuk a kertünket, de valójában a kertünk gondoz minket! Ezzel a felirattal kaptam egy szép csészét az egyik kedves kollegámtól, nyugdíjba vonulásom okán. Igazsága vagyon a feliratnak, amely elkísér hátralevő életemben.

Az elmúlt hétvégén a gazdaudvarban kiváló hangulatú aratóbál volt. Megköszöntük a dolgos parasztság áldozatos munkáját, hogy kenyeret és bort tesznek az asztalunkra. Ahhoz, hogy bor kerüljün az asztalunkra, bizony permetezni kell a szőlőket, méghozzá nem is keveset, ebben a változatos időjárásban. Ha van eső, az nagy öröm, de plusz feladatot is rak a nyakunkba.

Elő kell venni a Folicur-Solo, Quwadris, Cuproxat permetezőszereinket, és alaposan lepermetezni a szőlőinket, alul, felül, sőt körbe-körbe, hogy egyenletesen lefedje a vegyszer a növényeinket. A csapadék miatt és más okokból a dió baktériumos és gnomóniás betegségei is megjelentek, a dióburoklégyről nem is beszélve. A termés védelme érdekében feltétlen permetezzünk réztartalmú szerrel, ez a baktériumos betegségek ellen is hatásos.

A rovarkártevő ellen a Mospilan, mint felszívódó szer, jöhet számításba. A kezelést feltétlenül ismételjük meg egy hét múlva, tíz nap múlva! Nedvesítőszert is adjunk a szerhez, mert anélkül a viaszos héjon keresztül nem szívódik fel a hatóanyaga.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)