Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dióbajok és a CIA

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. július 02. 13:00
Dióbajok és a CIA
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Az elmúlt évi diótermést rendesen megtizedelte a dióburok-fúrólégy és a xantomonászos baktériumos fertőzés. A dióburok-fúrólégy tizenkét éve támadja hazánkat a CIA megbízásából vagy spontán, de ezt még nem tudtuk kideríteni.

E kártevő ellen elég nehéz védekezni. Alapszinten a szexferomoncsapdával lehet ellene fellépni, majd a rovarölő szeres permetezés – nedvesítőszer hozzáadásával – lehet a megoldás. A rovarölő szerekből sajnos nem sok fajta áll rendelkezésünkre. A Karate Zeon mint kontakt hatású szer, illetve a Mospilan felszívódó hatásúként. Ezek a szerek a diót fertőző almamoly ellen is hatásosak lehetnek. A permetezéskor a baktériumok ellen réztartalmú szereket használjunk.

Fotó: Pixabay.com

Fontos az alapos lefedettség, hogy ne tudjon tovább terjedni az esetlegesen már jelen lévő betegség. Természetesen a nagy diófákat kevésbé sikeresen lehet permetezni, de a hosszabbítócsővel és az állítható fúvókával a hagyományos permetező is felvisz hat-hét méter magasra.

A dió mellett adjunk egy kis kezelést a mogyorónak is. A mogyoróormányosok nagy károkat tudnak okozni a mogyorós csokiban és a mogyorótortában! Ne már, amikor olyan finomak!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)