Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A házi az igazi!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. július 23. 13:00
A házi az igazi!
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Ezeken a meleg napokon csak hajnalban esik jól a kertben való szorgoskodás. Egy kertben termett, érett paradicsomnak teltebb, zamatosabb az íze, mint a boltban vásárolté.

Ugyanez igaz minden terményünkre: az uborkára, paprikára is. Kétségtelen sok munka van a termesztésükkel, de amikor végigmegyünk a kerten, mindig van mibe belekóstolni, és akkor jövünk rá, mennyire megéri a sok befektetés.

A leérett zöldségek helyére másodvetéseket lehet vetni. A jobb helykihasználtság végett vessünk céklát, kaprot, spenótot vagy akár még burgonyát is, hiszen őszig még bőven beérik.

A kajszibarackokon – amennyiben szükséges – a zöldmetszést el lehet végezni. A beteg, fertőzött, letört ágakat is leszedhetjük a fáinkról, hogy ne dísztelenkedjenek ott. Az őszibarackon is megtehetjük a zöldmetszést. Ebben az esetben tartsuk szem előtt, hogy az őszibaracknak csak az egyéves hajtásai, illetve rügyei hajtanak ki, és ezáltal teremnek. Az elöregedett hajtások már meddők, ezért kell minden évben intenzíven visszavágni, hogy a friss hajtások száma minél nagyobb legyen.

Természetesen az esetleges termés az őszibaracknál késleltetheti a beavatkozásunkat, de nem probléma. A termések függvényében egyfajta záró permetezéssel pihentessük a fáinkat. Hígabb, félszázalékos bordói lével vagy egyéb réztartalmú szerrel permetezzük le őket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)