Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fagyilkosság?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterPUBLICISZTIKA • 2019. május 12. 18:00
Fagyilkosság?
Nem az, aminek látszik

Tóth péter

Fotó: Gyulai Hírlap

Az internetnek sok előnye, de legalább annyi hátránya is van. Gondoljunk csak bele: a lehetőségek és a tudás tárháza végtelen, ellenben a dezinformációknak, hazugságoknak és féligazságoknak is kitűnő táptalajt ad az online tér.

Itt van például az Erkel Hotel előtti platánfák ügye, amelyet az egyik Facebook-csoportban kaptak fel pár héttel ezelőtt: a növények koronáját erőteljesen visszavágták, a látvány pedig valóban megdöbbentő volt, így érthető, hogy sokan válaszokat vártak arra, hogy mi történt pontosan.

Az viszont már egyáltalán nem érthető, se nem elfogadható – és itt kanyarodunk vissza az elejéhez –, hogy egyesek a legvadabb teóriákat adják elő arról, hogy szerintük mi történt, arról pedig, hogy esetleg nincs igazuk, a világon senki sem győzheti meg őket.

A hozzászólások között felmerült, hogy nem volt megfelelő a kilátás a várra, ezért kellett veszniük a lomboknak, mások a – vélt – tulajdonost és az önkormányzatot okolták, de azt is felvetették, hogy valakinek tüzelőnek kellettek a levágott gallyak. Agyrém.

Megkérdeztem egy szakértőt, aki rávilágított néhány dologra: a hotel előtti rész magánterület, így az önkormányzat nem dönthetett a gallyazásról. Az elvégzett munka valóban nem szép látvány, de elképzelhető, hogy szükséges volt: a platánfákat gyakran vissza kell vágni – szakszóval ifjítani – egy gombás megbetegedés miatt, amely a csúcson kezd terjedni, majd fokozatosan halad lefelé, és akár törzselhalást is okozhat.

Fagyilkosság? Sokkal inkább famentés.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)