Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szemét-Kánaán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőPUBLICISZTIKA • 2017. december 10. 18:00
Szemét-Kánaán
A szemléletváltás akkor kezdődhet el, amikor elkezdünk odafigyelni a saját környezetünkre

Súr Enikő

Fotó: Gyulai Hírlap 

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek állapota rendszeresen visszatérő téma a Facebookon, a képviselő-testületi üléseken és a lakossági fórumokon. Nemrégiben a konténereknél „ottfelejtett” birkatetemek borzolták a kedélyeket az egyik városrészen.

Sokan még több kamerát és szigorúbb büntetést szeretnének, abban reménykedve, hogy a retorziótól való félelem elrettenti a szelektív gyűjtőket illegális szemétlerakónak nézőket. A szakemberek azonban nem győzik hangsúlyozni, alapvetően a szemlélettel van a probléma. Amíg nem változik meg az emberek hozzáállása, addig nem történik semmi.

Magyarán hosszú idő kell ahhoz, hogy mindenki – vagy legalábbis majdnem mindenki – belássa: az elhullott állatok nem tartoznak bele sem a papír-, sem a műanyag, sem az üveghulladékba. A nyugat-európai típusú szemét-Kánaán tehát még várat magára.

Persze azért nem kell hanyatt dobnunk magunkat a kulturáltan szemetelő Nyugattól. Talán néhányan még emlékeznek rá, hogy évekkel ezelőtt – más kelet-európai országhoz hasonlóan – hazánkban is javában dívott a szemétturizmus: Németországból több ezer tonnányi hulladék érkezett hozzánk. Hogy ki és miért érezte úgy, hogy a mások által összehordott szemetet éppen nálunk kell leraknia, rejtély. 

Egy biztos: a szemléletváltás akkor kezdődhet el, amikor elkezdünk odafigyelni a saját környezetünkre. Például nem teszünk ki dögöket a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél, és nem hagyunk építési törmeléket az erdőkben. 

A minap használt pelenkát találtam a Gyulai Várfürdő nyári főbejárata előtti virágládán. Zacskóba csomagoltam – bevallom, puszta kézzel nem szívesen fogtam volna meg –, és bedobtam a húsz méterrel odébb kihelyezett kukába. Egész jó érzés volt.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)