Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kilencedik művészet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PUBLICISZTIKA • 2017. április 23. 18:00
A kilencedik művészet
Ez nem gyerekkönyv
____Eredeti-toth_peter.jpg

Tóth Péter

Fotó: Gyulai Hírlap 

A címben olvasható állítás csak félig igaz, hiszen természetesen vannak gyermekeknek szánt képregények, de a hangsúly ezen van: az állandó megbélyegzés ellenére – amely egy magamfajta rajongó fülét nagyon tudja bántani – a képregény műfaja egyáltalán nem csak kicsiknek szánt alkotásokból áll. Ezt nyilván nehéz elhinnie annak, aki leragadt a Garfield és a Donald Kacsa szintjén, de az állítás ettől nem lesz kevésbé igaz.

Kilencedik művészetnek sem véletlenül nevezik a képregényeket, hiszen az irodalom és a képzőművészet keverékéről van szó. A történelmi áttekintés hosszú lenne, de bizonyos tekintetben nevezhetjük ősnek a barlangrajzokat, a tényleges indulás pedig a 17-18. századokra tehető. Azóta számos alkotás született, amelyeket mindenki ismer – például a Pókember vagy Batman –, de rengeteg kifejezetten felnőtteket célzó történet is készült.

Ilyen például Art Spiegelman Maus című életrajzi képregénye, amely az édesapja második világháborúban, valamint a holokauszt során átélt megpróbáltatásait meséli el. A magyarul 2005-ben megjelent kötet érdekessége az, hogy antropomorf – azaz emberi vonásokkal rendelkező – állatok a főszereplői: a zsidókat egerek, a nácikat pedig macskák „alakítják”.

Hasonló életrajzi történet Marjane Satrapi grafikus alkotása, a Persepolis, amely a szerző Iránban töltött gyermekéveit örökítette meg. Természetesen a fikció irányába is elmozdulhatunk, ha komoly művet szeretnénk a kezünkbe venni, hiszen ott van Alan Moore Watchmenje, amely az egyetlen képregény a Time magazin 2005-ös listáján, amely minden idők 100 legjobb regényét gyűjtötte össze.

A felsorolás persze korántsem teljes – többek között Anne Frank naplója is kapott ilyen feldolgozást – de ha csak egy embert is sikerült rávennem arra, hogy szélesítse a látókörét, akkor már elégedetten dőlök hátra.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)