Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Művész és tanár: a pőrére vetkőztetett lélek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2016. január 23. 14:00
Művész és tanár: a pőrére vetkőztetett lélek
Művésztanároknak nyílt kiállítása Gyulán a magyar kultúra napja alkalmából

Tizenöt művésztanár alkotásaiból nyílt hiánypótló kiállítás január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából a Kohán Képtárban. Bagyinkáné Jász Jolán, Megyeriné Szabó Gyöngyi, Fábián Irén, Veszpi Andrea, Andruska Anna, Oláhné Keresztessy Éva, Meskó Anna, Székelyhidi Attila, Póka György, Széll János, Kukár István, Galina Lajos, Szőke Sándor és Gál András munkái először láthatók közös tárlaton.

____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

A kultúra napján megnyílt tárlatot óriási érdeklődés kísérte

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szabadosné Bécsi Katalin, az 5. sz. általános iskola tagintézmény-vezetője a kiállítást méltató beszédében kiemelte: a képtárban olyan alkotók szobrai, képei, fafaragásai, tűzzománcai láthatók, akik általános és középiskolás gyerekek százait tanították, tanítják nap mint nap, de emellett ahhoz is van bátorságuk, hitük és akaratuk, hogy megmutassák a bennük rejlő képességeket, önmagukat.

Szabadosné Bécsi Katalin

– Az alkotás számukra olyan szenvedély, amely hozzátartozik az életükhöz. A műveikben megmutatkozó energiák, erőbefektetések nagy hasznot hoztak és hoznak ma is az iskolákban folyó rajzoktatásnak, művészeti nevelésnek – fejtette ki. Mint fogalmazott, a művésztanár, egyesítve magában a művész és a pedagógus habitusát, nemcsak teljes személyiségét, hanem pőrére vetkőztetett lelkét is tanítványai elé teszi.

– Gyula a kultúra városa. Az itt élők az elmúlt évek, évtizedek, évszázadok, sőt évezredek során magas színvonalú életviszonyokat alakítottak, amelyben jó élni – mondta megnyitóbeszédében Legeza Tibor ügyvéd.

Legeza Tibor

 

– Ma gyulai és gyulai kötődésű művésztanárok kiállítását láthatjuk. Olyan emberek ők, akik e téren többre képesek az átlagembernél, akiknek képzelőereje nagyobb, alkotókészségük adott, és mindezt kifejezésre is juttatják – hangsúlyozta.

Bagyinkáné Jász Jolán, a március 7-ig látható tárlat ötletgazdája lapunknak úgy fogalmazott: bár a tanítás sok időt elvesz az alkotástól, sokszor nagyon inspiráló tud lenni, hiszen a gyerekeknek más a gondolkodás- és a látásmódjuk. A negyven éve oktató művésztanár elárulta: gyakran éppen tanítványaitól kap ötleteket.

A kiállításmegnyitó után a Vigadóban folytatódott az ingyenes programok sora. A gyulai önkormányzat, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és a városi könyvtár által szervezett rendezvény hivatalos megnyitóján Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója mondott köszöntőt.

A helyszínen Beszterczey Attila színművész a Szép ének a vitézekről című históriás éneket adta elő, majd a gyulai vár ostromáról folytatott pódiumbeszélgetést Liska András régész, Dusnoki-Draskovich József történész és Négyesi Lajos hadtörténész. Az erődítési rendszer 1566-os állapotát Bozó András építész mutatta be 3D-s rekonstrukció segítségével, végül Béke Csaba lantművész idézte fel a korabeli dallamokat. 

 

____Eredeti-GYHRCSD_027.JPG

A művésztanárok 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

GYULAI HÍRLAP • 2016. február 11. 16:00
Művésztanároknak nyílt kiállítása Gyulán a magyar kultúra napja alkalmából
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)