Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Állásfoglalásban kérik, hogy a magyar himnuszt Erkel eredeti szándékai szerint tegyék hozzáférhetővé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. január 22. 14:00
Állásfoglalásban kérik, hogy a magyar himnuszt Erkel eredeti szándékai szerint tegyék hozzáférhetővé
Az eredeti változatot Dohnányi Ernő hangszerelte át

Erkel Ferenc 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A magyar kultúra napján kelt állásfoglalásban kérik a magyar állami és önkormányzati szerveket, külképviseleteket, diplomáciai testületeket és sportszervezeteket, hogy Kölcsey Ferenc Erkel Ferenc által megzenésített Himnuszát az eredeti formában tegyék elérhetővé.

Az állásfoglalás aláírói: Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Társaság elnöke, Erkel Ferenc szépunokája, Batta András Széchenyi- és Erkel-díjas zenetörténész, valamint Tóth László, az Erkel által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

A dokumentumban kiemelik: az idén 200 éves Himnusz története „folyamatosan íródik”, a magyarok nemzeti imájához „fűződő érzelmi viszonyulás” azonban nem változik.

Emlékeztetnek: az Alaptörvénybe 2011-ben került be a Himnusz, melynek kezdő sora – „Isten, áldd meg a magyart” – a 2012-es törvénymódosításkor lett Magyarország mottója.

„Mindez erősíti azt a jogos törekvést, hogy a Himnuszt Erkel eredeti szándékához híven tartsuk számon, ugyanis az a Himnusz, amit például minden újévkor hallunk, eltér az eredetitől. Dohnányi Ernő hangszerelte át, és ezzel egyben meg is változtatta Erkel zenéjének karakterét, sőt eltávolodott Kölcsey himnikus magányától is. Az 1840-es évek nemzeti zenéjét átható verbunkos íz a Himnuszban is megfigyelhető. A kisebb, főként vonósszíneket felvonultató zenekar és az elő-, illetve utójáték távoli harangozása a vers bensőséges, imahangulatához közelebb állt. Ebben a szellemben hangzott el az utóbbi húsz évben többször hangversenyen és hangfelvételen egyaránt Erkel Hymnusza. 2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére elkészült a nemzetközi versenysport időkeretében is helytálló, ugyanakkor autentikus zenekari változat a MÁV Szimfonikus Zenekarral, majd 2020-ban a mindenki számára énekelhető Himnusz felvétele a Budapesti Filharmónia Társaság és a Magyar Állami Operaház Énekkarának előadásában. A nemzetközi térben már széles körben megismerhetik a magyar himnuszt eredeti formájában. Ideje hát Erkel eredeti szándékához visszatérni, nemzeti zeneszerzőnk akaratához híven, hazájában, törvényi oltalom alatt, az Alaptörvény betűje szerint: »Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével«” – fogalmaznak az állásfoglalásban.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a Magyar Himnusz oldalon a hangzó- és a kottaanyag is minőségi, jogtiszta formában érhető el és tölthető le bárki számára.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)