Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar kultúra napját ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2024. január 21. 14:52
A magyar kultúra napját ünnepelték Gyulán
A rendezvényen a Budapesti Filharmóniai Társaság adott koncertet

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. Mint mondta, Gyula, a kultúra magyar városa mindig hűséges és méltó volt e címhez.

Kiemelte: a folyamat, amelynek eredményeként megszületett a közösségi kultúra és annak intézményrendszere a fürdővárosban, a tizenkilencedik század második felében indult el. Ha dátumot kellene hozzá társítani, az 1868. szeptember 8-a lenne, amikor Mogyoróssy János aláírta adománylevelét, amelyben a városra hagyta könyv-, térkép-, érem- és fegyvergyűjteményét, egyszerre téve le a mai könyvtár és múzeum szimbolikus alapkövét.

A városvezető hozzátette: Mogyoróssy nyomán olyan kiválóságok támogatták a gyulai kultúra fejlődését mint Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia, Wenckheim Krisztina és Göndöcs Benedek.

– A hozzáállásunk, itt Gyulán, azóta sem változott, és jöjjenek bármilyen nehéz idők, elkötelezettek vagyunk a kulturális intézményrendszer megtartása és fejlesztése mellett – fogalmazott Görgényi Ernő. – Gyula Város Önkormányzata ugyanis, a város méretéhez, bevételeihez képest legalább egy számmal nagyobb kulturális intézményrendszert működtet.

Kifejtette: a megyében a gyulai önkormányzat tartja fent a legtöbb kiállítóhelyet, intézményt és kultúraközvetítőt. Az öt kiállítóhely 2023-ban 180 ezer látogatót fogadtak, a Gyulai Várszínházban pedig, amely a tavalyi évben rendezte meg hatvanadik évadát, a színdarabok bemutatása mellett alkotómunka is zajlik, a teátrum mostanában újra fénykorát éli.

– Nemzedékek óta van egy fontos missziónk: elkötelezettek vagyunk az Erkel-életmű jelentőségének elismertetése mellett. Ez mindig kulcsfontosságú kulturális szempont volt és mindig az is lesz.

Lovas-Tóth Kata olvasta fel Göndöcs Benedek beszédét

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A polgármester felidézte: ezen a téren számos előrelépés történt 2010 óta, hiszen – többek között – újra megnyitották a felújított Erkel Ferenc Emlékház, megalapozták a hagyományt, amely során a Magyar Állami Operaház évadnyitójához kapcsolódva megkoszorúzzák Erkel Ferenc budapesti szobrát. A magyarhimnusz.hu internetes oldalon, Somogyváry Ákosnak, az Erkel Ferenc Társaság elnökének és a Budapesti Filharmóniai Társaságnak köszönhetően, meghallgatható a Himnusz verziója. 2019-ben felavatták a zeneszerző szobrát a Gyulai Várfürdőben, 2022-ben pedig, az operaház újranyitását követő ünnepségsorozat keretében, az Erkel Ferenc Emlékház kincseiből mutattak be három tételt a fővárosban.

Görgényi Ernő aláhúzta: fontos cél, hogy továbbra is emeljék Erkel Ferenc kultuszát és mind a hazai, mind a nemzetközi kulturális köztudatban Liszt Ferenc mellett emlegessék a nevét.

 Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A köszöntő után, a rendezvény keretében emlékeztek meg két idei évfordulóról is: Wenckheim Krisztina 175 évvel ezelőtt, Göndöcs Benedek pedig 200 évvel ezelőtt született. A két évforduló tiszteletére Lovas-Tóth Kata olvasta fel Göndöcs Benedek beszédét, amelyet gróf Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina esküvőjén mondott el.

Az ünnepség a Budapesti Filharmóniai Társaság koncertjével folytatódott. A magyar kultúra napi programsorozat január 23-án, kedden 19 órakor folytatódik a Gyula Várszínházban, ahol Edward Albee Három magas nő című darabját mutatják be.

Az ünnepség a Budapesti Filharmóniai Társaság adott koncertet

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)