Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Budapesti Filharmóniai Társaság koncertezett a Vigadóban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. január 21. 09:10
A Budapesti Filharmóniai Társaság koncertezett a Vigadóban
A magyar kultúra napját ünnepelték Gyulán

Kónya István alpolgármester 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hymnus 200 címmel adott koncertet a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara január 20-án a Vigadóban a magyar kultúra napja alkalmából.

Az eseményen Kónya István alpolgármester mondott beszédet. Mint kifejtette, az ünnepi koncertnek két évforduló is apropója, hiszen két nap múlva lesz 200 éves a Himnusz, valamint alapításának 170. évfordulóját ünnepli a Budapesti Filharmóniai Társaság.

Kiemelte: a társaság Erkel Ferenc vezetésével alakult meg, az első koncertjüket 1853. november 20-án adták, amely egy bérleti hangversenysorozat első állomása is volt egyben.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hozzátette: a Himnusz születése és a társaság megalakulása mellett meg kell emlékezni egy másik, a gyulai kulturális élet szempontjából fontos évfordulóról, hiszen 30 éve alapították az Erkel Ferenc Vegyeskart.

– Mindhárom jeles esemény a magyar klasszikus zene atyjához, városunk nagy szülöttéhez, Erkel Ferenchez köthető, így méltóképpen leginkább szülővárosában, Gyulán emlékezhetünk ezekre az évfordulókra – fogalmazott Kónya István.

Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az alpolgármester aláhúzta: nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen a nemzeti himnusz születése vált a magyar kultúra ünnepévé, hiszen nemcsak a magyar sors, magasztos történelmünk viharos évszázadai vannak benne a Himnuszban, hanem a nép által átörökített, megőrzött kultúra is, amely magába foglalja az anyanyelvet, eszméket, hiedelmeket és szokásokat.

Mint mondta, ezeket az értékeket, kincseket tovább kell adnunk a fiataloknak, nekünk kell mintát felmutatnunk azzal, hogy megbecsüljük a kultúra értékeit, törvényei szerint élünk és tanulságait érvényesítjük.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Munkánk során jusson valamennyiünk eszébe Kölcsey Ferenc gondolata: „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül!” – zárta köszöntőjét Kónya István.

A folytatásban az est házigazdája, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, Somogyváry Ákos köszöntötte a közönséget, majd Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész szavalta el a Himnuszt.

A zenekart Dénes István Liszt-díjas karmester vezényelte, közreműködött Ábrahám Márta hegedűművész. A koncerten Erkel Ferenc, Weiner Leó, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei is elhangzottak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)