Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar kultúra napját ünnepelték a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. január 23. 09:20
A magyar kultúra napját ünnepelték a Gyulai Várszínházban
Az eseményen beszédet mondott a polgármester, az érdeklődőket színházi előadással és fotókiállítással várták

A Mi lennék nélküled? című előadással és kiállítással várták az érdeklődőket január 22-én, a magyar kultúra napján a Gyulai Várszínház Kamaratermébe. Az előadás előtt Elek Tibor, a teátrum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Görgényi Ernő polgármester mondott ünnepi beszédet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elek Tibor kiemelte: öröm számukra, hogy ők adhatnak otthont a város kultúra napi rendezvényének, ráadásul egy saját előadás, a Mi lennék nélküled? színpadra állításával ünnepelhetnek, amelynek a tavaly nyári évadban tartották az ősbemutatóját.

Hozzátette: az előadás egyben a téli-tavaszi kamaratermi évad nyitánya is, amelyet a koronavírus-járvány ellenére is megtartanak, hiszen pont ebben az időszakban van leginkább szükség a kultúrára.

Az igazgató felhívta rá a jelenlévők figyelmét, hogy előadás után tekintsék meg az előtérben berendezett kiállítást, amelyet Kiss Zoltán fotóiból állítottak össze, a tavalyi évad előadásait megörökítő képekből.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– „A kultúra mindenkié” – idézte Fekete Péter államtitkárt beszéde elején Görgényi Ernő. – Ebből pedig az is következik, hogy a kultúra mindenhol jelen van, kulturális értékeink az ország minden részében fellelhetőek. Erkel Ferenc szülővárosában ezt mi jól tudjuk, számunkra ez természetes – tette hozzá.

A városvezető úgy fogalmazott, „a szóban mindig a nyitottságot, a toleranciát hangsúlyozó, balliberálisnak nevezett politikusok és közéleti szereplők az elmúlt évtizedekben sokszor és durva kifejezésekkel hozták tudomásunkra, hogy szerintük – a fővárosi emberekkel ellentétben – a vidéki ember nincs birtokában az elvárható kulturális nívónak”.

Görgényi Ernő kifejtette: „ezek a sértő, valótlan és mélyen igazságtalan vélemények nem előzmény nélküliek, hiszen a vidéki emberek kulturális alapú megbélyegzésének évszázadokra visszanyúló története, hagyománya van”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A polgármester arról is beszélt, hogy Gyulán a kulturális intézmények fejlesztésére több mint 5 milliárd forint kormányzati támogatás érkezett az elmúlt 10 évben. Megújult az 1889-ben épült gyulai Vigadó, a Kohán Képtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és az Almásy-kastély, amelyet, mint mondta, a szocialisták egy forintért akartak eladni külföldieknek szálloda céljára.

Emellett a helyi iskolákat és óvodákat is korszerűsítették, új színpadot és nézőteret kapott Gyulai Várszínház, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban pedig most zajlik a gyermekrészleg felújítása.

– Önerőből, a gyulai adófizető polgároknak köszönhetően is sok kulturális attrakció, művészeti produkció megvalósítását támogatjuk. A tehetséges fiatal művészeket az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjjal, a tudásra, műveltségre vágyó, kiemelkedően tehetséges fiatalokat a Bay Zoltán-ösztöndíjjal támogatjuk és ismerjük el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő aláhúzta: egy szép épületeknek önmagában is van kulturális értéke, de az akkor teljesedik ki, ha falai között teret kap a művészet, az alkotás, az igényes szórakozás, a művelődés, ehhez pedig felkészült, a köz gyűjteményeit gyarapító, gondozó, lokálpatrióta szellemiségű szakemberek kellenek.

Mint mondta, Gyulán, a kultúra magyar városában mindig voltak és vannak olyan elkötelezett, képzett polgárok, akik éltették és éltetik kultúránkat.

– E hagyományt viszik tovább önök. Mindegy, hogy könyvtárigazgató, hangosító vagy művelődésszervező, a kulturális életben mindenkinek megvan a maga nélkülözhetetlen feladata, vagy ha úgy tetszik, küldetése – fogalmazott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A beszéd után következett a Mi lennék nélküled? című előadás, Szilágyi Enikővel a főszerepben, akinek a darab után átadták az Őze Lajos-díjat, amelyet a monodráma létrehozásáért és az abban nyújtott kiemelkedő alakításért ítéltek oda a színésznőnek. A rendezvény után állófogadásra invitálták a jelenlévőket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)