Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar kultúra napja Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. január 16. 16:23
A magyar kultúra napja Gyulán
Ingyenes hangversenyre és színházi előadásra várják az érdeklődőket

Forrás: deryneprogram.hu

Január 20-án hangversenyre, január 24-én színházi előadásra várják az érdeklődőket a magyar kultúra napja alkalmából Gyulán. Mindkét programon ingyenes a részvétel.  

Az ország legrégebbi, 1853 óta működő szimfonikus zenekara, a Budapesti Filharmóniai Társaság január 20-án 18 órától a Vigadóban adja 2023-as évadának első koncertjét Erkel Ferenc tiszteletére. Az esemény két évfordulóhoz is kötődik: idén 200 éves az Erkel által megzenésített Himnusz, és 170 éves a zeneszerző által alapított filharmóniai társaság. Az esten műsoron szerepel: Erkel Ferenc Bánk bánjából a nyitány és közzene; Weiner Leótól az I. Divertimento, op. 20; Lehár Ferenc h-moll hegedűconcertinója; Bartók Bélától a Román népi táncok, BB 68 és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve. Vezényel: Dénes István Liszt-díjas karmester, közreműködik: Ábrahám Márta hegedűművész, Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész. A hangverseny előtt Kónya István alpolgármester mond ünnepi beszédet. Az est házigazdája Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke lesz.  

A Gyulai Várszínház szervezésében ugyancsak a Vigadóban mutatják be január 24-én 18 órától a Déryné Társulat Herczeg Ferenc művéből készült, Déryné ifjasszony című színjátékát, Tarpai Viktória főszereplésével, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás előtt Görgényi Ernő mond ünnepi beszédet.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)