Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára jött a Déryné ifjasszony című darab a magyar kultúra napja alkalmából

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. január 25. 08:45
Gyulára jött a Déryné ifjasszony című darab a magyar kultúra napja alkalmából
Az előadás előtt Görgényi Ernő polgármester mondott ünnepi beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Déryné ifjasszony című darabot mutatta be a Déryné Társulat január 24-én a Vigadóban, a magyar kultúra napja alkalmából. A Gyulai Várszínház által szervezett eseményen Görgényi Ernő polgármester mondott ünnepi beszédet.

– Semmi, sem a jólét, sem az erő, sem az erőszak nem tud hosszú távon összetartani egy közösséget, különösen nem egy nemzetet, csak a kultúra. A magyar kultúra népünk létezésének alfája és ómegája – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő.

Mint mondta, a kultúra miatt maradtunk fenn az idegen hatalmak elnyomása alatt, amikor a háborúk és hadjáratok miatt kisebbségbe kerültünk hazánkban.

Görgényi Ernő polgármester mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Ezért küzdöttek Déryné Széppataki Róza korában reformkori hőseink és nyomdokaikon újabb és újabb generációk azért, hogy a magyar kultúrának megteremtsék az alapvető intézményeit. Heroikus és sokszor évtizedeken átívelő küzdelmet folytattak azért, hogy a magyar nemzetnek legyen tudományos akadémiája, nemzeti könyvtára, operaháza.

A városvezető kiemelte: azért is évtizedeken át kitartó kollektív akaraterő kellett, hogy legyen nemzeti színházunk.

– Büszkén mondhatjuk, hogy nemzetünk azon kiválóságai között, akiknek kultúránk legmeghatározóbb intézményeinek alapítását és felvirágoztatását köszönhetjük, az egyik legismertebb és legnagyszerűbb egyéniség gyulai volt. Egy gyulai tanító fia: Erkel Ferenc. Ő komponálta azt a zenét, az egyetlen zenét, amelyet biztosan ismer minden magyar, éljen bárhol a világon, ő komponálta a Himnusz zenéjét – fogalmazott Görgényi Ernő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kifejtette, a zeneszerző munkássága sokrétű volt: ő volt a szakigazgatója a Nemzeti Színház operai részlegének, megteremtette a magyar nemzeti operát, a Nemzeti Színház első karmestere is volt. A teátrum zenekarának tagjaiból Erkel vezetésével alakult meg 170 évvel ezelőtt, 1853-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy ma már nem az az elsődleges feladat, hogy kulturális intézményeket alapítsanak, hanem a meglévőket kell megbecsülni és szeretni, de nem elég, ha vannak intézmények, a működést biztosító önkormányzat és művészek, ha nincs a kultúra iránt érdeklődő közösség.

A köszöntő után kezdődött az előadás, amelyet Herczeg Ferenc műve alapján Vidnyánszky Attila rendezett. A főszerepben Tarpai Viktóriát láthatták a nézők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)