Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nem, nem bánok semmit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2024. április 20. 17:33
Nem, nem bánok semmit
Harmadik helyezést ért el az Erkel-gimnázium tanulója, Kallós Eszter a 24. Frankofón Dalversenyen

Az idei Frankofón Fesztivál keretében sokféle francia kulturális és oktatási programot szervezett a Magyarországi Francia Intézet, a rendezvény egyik legjelentősebb etapja a 24. Frankofón Dalverseny volt. Kallós Eszter, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium tanulója, a PowerBeat Ütőegyüttes szólistája harmadik helyezést ért el ezen a nemzetközi rangú dalversenyen.

Kallós Eszter

Fotó: Magyarországi Francia Intézet

Az 1947-ben alapított Magyarországi Francia Intézet fennállása óta arra törekszik, hogy oktatási, tudományos, egyetemközi és kulturális együttműködés elősegítésével erősítse a Magyarország és Franciaország közötti kapcsolatokat. Ilyen megfontolásból 24. alkalommal rendezték meg a Frankofón Dalversenyt március 23-án.

A rendezvényt Melvin francia jazzénekes és dalszerző koncertje nyitotta meg, aki bársonyos, bariton hanggal, különleges dalaival bűvölte el a közönséget. Aki jártas a jazz világában, felismerte, hogy a művész egy zenei utazásra invitált Párizstól New Yorkon át egészen a Karib-tengerig: pl. Michel Legrand, Sacha Distel és Claude Nougaro, továbbá Nat King Cole, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald és Gregory Porter dalai csendültek fel.

A versenyen a Magyarországon élő, 10 és 25 év közötti, nem francia anyanyelvű fiatalok vehettek részt egyénileg vagy duóban. Két különböző stílushoz tartozó dalt kellett felvenniük mp3 formátumban. A jelölteket az énekhang minősége, a francia kiejtés és a dalválasztás, illetve előadásmód eredetisége alapján értékelték és választották ki.

Melvin francia jazzénekes és dalszerző

Fotó: Magyarországi Francia Intézet

Kis hazánk számos pontjáról érkeztek versenyzők a döntőbe. Tizennégyen adhatták elő a francia repertoár klasszikusait, illetve mai modern francia dalokat. A döntősök a Canarro zenekar közreműködésével és Burján Orsolya énektanárnő támogatásával léptek a színpadra, és mutatták be előadásukat a zsűrinek és a közönségnek.

Ebben az élménydús döntőben és szubjektív versenyben a neves zsűritől a 3. helyezettnek járó díjat vehette át Kallós Eszter. Megjegyezték, hogy az első három helyezett igazából felcserélhető is lett volna a színvonal, szöveg- és énektudást tekintve. Így akár Eszter maga is mondhatta volna, amit el is énekelt: „Nem, nem sajnálok semmit!” Franciául: Non, je ne regrette rien, ahogyan Edith Piaf klasszikus sanzonjában szólt – ezt hallhatta a nagyérdemű. A dal előadásának különlegességét az adta, hogy Eszter – bár több nyelven remekül beszél – franciául nem tudott, nem tanult korábban. Erre az alkalomra készült fel nagy alázattal, rengeteg munkával és Cziczeri Noémi Katalin tanárnő segítségével, aki a gimnázium francia szakos főigazgató-helyetteseként a franciaoktatásban két éve jelentős szerepet vállaló anyanyelvi lektor, Lea Minet lelkes segítője is. Örülhetünk, hogy újra erősödik az egykor húzóerőnek számító gimnáziumi franciaoktatás, hiszen egyre több francia ajkúval találkozni szűk térségünkben az ipari fejlesztéseknek köszönhetően.

A legjobb helyezést elért résztvevők a Francia Intézet, illetve a Francia Nagykövetség partnerei által felajánlott számos különleges nyereménnyel távoztak a versenyről. További érdekességeket az alábbi linken lehet olvasni az eseményről.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)